Inițiatorii propun modificarea articolului 14 (1) din Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare astfel: „Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei de la data aplicării prevederilor prezentei legi”.
Legea în vigoare arată că „valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 15,18 lei”.
Social-democrații care un inițiat proiectului de lege susțin că este necesară modificarea legii, deoarece suma de 15 lei nu este suficientă pentru a cumăra o masă de prânz.
„Promovarea acestui act normativ, modificare ce constă în actualizarea valorii nominale a tichetului de masă la valoarea de 20 de lei, este determinată de valoarea actuală a unui tichet de masă de 15.18 lei (înainte de impozare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21.40 lei”, potrivit expunerii de motive.
De asemenea, social-democrații susțin că „valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa”.
Sursa citată menționează și impactul social prin modificarea actului normativ și anume acoperirea costului unei mese de prânz în timpul unei zile lucrătoare.
„Salariații vor avea un beneficiu extra-salarial de valoare semnificativă, cu care vor putea acoperi costul unei mese de prânz în timpul unei zile de lucru. Folosirea tichetelor de masă cu valoare nominală mai ridicată va crește puterea de cumpărare a beneficiarilor lor în ceea ce privește bugetul personal pentru consumul de alimente”, potrivit sursei menționate.
Inițiatorii precizează că „peste 2.100.000 de angajați, aproape jumătate din populația angajată, beneficiază de tichete de masă”.
Proiectul a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.