Economistul care a descoperit că am intrat în recesiune tehnică, Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, estimează că nu vom ieși din recesiune.
„Suntem în recesiune tehnică și probabilitatea este ca să rămânem în recesiune și după acest trimestru. Trimestrul al treilea a început foarte rău. Deci, trimestrul trei are mare probabilitate să fie în continuare pe minus față de treimestrul anterior, dar avem doar datele pe iulie”, a spus Rădulescu.
România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracție a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care au relevat modificarea evoluției pentru primul trimestru, de la +0,2% la -0,2%.
Economistul băncii a arătat că, față de luna iunie, industria a decelerat la 5,7% an la an în iulie, comerțul cu amănuntul a decelerat la 6,3%, iar exporturile au urcat cu 12,7% lună la lună și cu 6,6% an/an, la 4,8 miliarde euro.
„Nu știu în ce măsură vor fi relansate investițiile publlice, mai ales că intrăm într-o perioadă electorală. Asta ar mai putea schimba puțin perspectiva, dar estimarea actuală este că vom rămâne în recesiune tehnică”, a spus Rădulescu.
El a explicat că în ultimii șapte ani au fost câteva sectoare în care s-a mai investit, dar per global s-a dezinvestit pe toată această perioadă.
Pe de altă parte, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomic, economia nu a arătat niciodată mai bine decât acum după 1990.
„Avem stabilitatea prețurilor, deficite comercial și de cont curent mici, dobânzi la minime istorice”, a continuat economistul Băncii Transilvania.
Rădulescu a explicat că exportul a atins record după record, mai ales pentru că populația din Vest a preferat, din cauza incertitudinilor, să cumpere produse mai ieftine din Est.
„Exporturile românești au beneficiat de efectul de substituție din Vest, dar lipsit de snobismul de marcă”, a arătat economistul băncii.
Potrivit lui Rădulescu, este foarte probabil ca BNR să reducă din nou dobânda de politică monetară, plasată acum la 3,25% pe an, în septembrie și noiembrie.
„Probabilitatea une dobânzi de 2,75% pe an până la finele anului este foarte mare”, a consideră analistul.
Analiștii Băncii Transilvania au o prognoză de creștere economică de 2,5% pentru acest an, în scădere de la 3,8% înainte de ultimele date privind PIB. Ei văd însă premise de accelerare graduală a PIB pe termen mediu, la 3,6% în 2015 și 4,2% în 2016.
Rădulescu anticipează totodată o decelerarare a exporturilor și accelerarea importurilor, începând cu anul viitor.