Vești proaste pentru români! Ratele la credite vor crește din nou după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință.
Euriborul a crescut după ce Banca Centrală Europeană a decis majorarea dobânzii de referință cu cincizeci de puncte procentuale. Însă, din 2015 și până în 2022, indicele Euribor a fost negativ.
Mai exact, în luna iulie indicele Euribor a fost de -0,17%, iar anul trecut, în luna octombrie, indicele Euribor era de -0,55%. Într-un singur an, Euribor a ajuns la 1,57%, acesta crescând cu peste 1%.
Nici indicele ROBOR nu scade, așadar românii au de plătit rate din ce în ce mai mari. Astfel, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 8,20%, acesta fiind cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni a rămas la 8,31%.
ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) crește de la 2,65% la 4,06%.
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.