„Majorarea s-a datorat ambelor componente. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 68,3, valoare în creștere cu 6,3 puncte, iar indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,3 puncte la valoarea de 55,5 puncte.”
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a consemnat un curs de 4.4500 (față de 4.4600 în luna anterioară), iar pentru orizontul de 12 luni de 4.4550 (față de 4.4500 în exercițiul anterior).
În același timp, 73% dintre membrii CFA România anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele scurte (Robor la trei luni), iar 85% anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele pe termen mediu (cinci ani).
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România, în luna mai 2011, pentru a cuantifica anticipațiile analiștilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Acesta ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza unor întrebări cu privire la: condițiile curente (referitoare la mediul de afaceri și piața muncii) și anticipațiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie).
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA, un program de educație pentru profesioniștii din domeniul financiar. În prezent, CFA România are 180 de membri.