Cel mai bogat om din lume, Bill Gates, are o avere estimată la 83,3 miliarde de dolari și îi devansează în top pe oameni de afaceri ca mexicanul Carlos Slim, proprietarul Zara Amancio Ortega. El nu s-a născut însă într-o familie bogată, ci a câștigat cea mai mare parte a averii sale după ce a renunțat la cursurile de la Harvard și a pus bazele Microsoft alături de prietenul său Paul Allen. Cu toții știm despre sumele incredibile pe care le-a donat de-a lungul timpului pentru acte de caritate, dar există și lucruri mai puțin cunoscute despre viața discretului miliardar american.
Bill Gates s-a născut pe 28 octombrie 1955 în Seattle și este fiul unui avocat și al unei profesoare. Încă din adolescență, Gates și-a manifestat interesul de a acumula cât mai multe cunoștințe așa că printre primele sale lecturi s-a aflat o enciclopedie completă a lumii pe care a citit-o în totalitate, potrivit Business Insider.
Părinții săi l-au înscris la Lakeside School, un liceu privat bun din Seattle, unde învăța și Paul Allen, cel care urma să fie alături de Bill Gates încă de la începuturile Microsoft. Gates a declarat de numeroase ori că datorită lucrurilor pe care le-a învățat la Lakeside și-a descoperit pasiunea pentru calculatoare.
„Experiența și cunoștințele pe care Paul Allen și eu le-am acumulat aici ne-au oferit încrederea necesară pentru a pune bazele unei companii pe baza unei idei nebunești cu care nu era nimeni de acord – aceea că cip-urile de calculator urmau să devină atât de puternice încât calculatoarele și software-ul urmau să devină un instrument care se va regăsi pe fiecare birou și în fiecare casă”, declara Bill Gates în anul 2005 în timpul unui discurs susținut la liceul unde a fost elev în adolescență.
FOTO: Business Insider/ScrapeTV
În anul 1973, după ce a absolvit liceul, Gates a devenit student la Harvard. Inițial acesta urma cursurile facultății de drept a universității americane, dar la scurt timp și-a schimbat specializarea și a ajuns student în grupele de matematică și informatică.
El l-a cunoscut la Harvard pe Steve Ballmer, pe care l-a angajat ulterior la Microsoft și în cele din urmă l-a promovat în funcția de CEO al companiei. Cei doi sunt buni prieteni și astăzi.
Sursă: YouTube
Gates a renunțat la facultate doi ani mai târziu pentru a fonda, alături de Paul Allen, compania Microsoft. Deși nu și-a luat licența niciodată, cei de la Harvard i-au acordaat în anul 2007 titlul onorific.
Când era încă în facultate, Gates a început să dezvolte software pentru primul computer personal din lume. În anul 1977, el s-a mutat cu Allen în Albuquerque, și au pus bazele companiei lor de software. În imaginea de mai jos vedeți primii 11 angajații ai Microsoft.
FOTO: Microsoft
În anul 1979, Gates și Allen au relocat sediul Microsoft în orașul lor natal, Seattle. Sediul inițial a fost situat în Bellevue. Ulterior, acesta a fost mutat în Redmond.
Microsoft a lansat Windows în 1985, dar acesta a fost disponibil publicului larg un an mai târziu. Apoi, până în anul 1987, Bill Gates a devenit miliardar.
În 1995, co-fondatorul Microsoft a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 12,9 miliarde de dolari. De atunci, el a rămas pe primele locuri ale topului.
FOTO: Business Insider/Esparta/Flickr
Gates și-a cunoscut viitoare soție, Melinda, la un eveniment de presă din anul 1987. Ea era angajată la Microsoft și mai târziu a devenit directorul companiei pe segmentul de conținut interactiv. Cei doi s-au căsătorit în 1994, iar ulterior Melinda a renunțat la postul din companie și s-a dedicat exclusiv activităților de caritate.
Bill Gates, soția și cei trei copii ai acestuia locuiesc împreună într-o reședință din Medina, Washington. Casa are o serie de caracteristici futuristice, incluzând o piscină dotată cu sistem audio subacvatic. Casa familiei Gates are 24 de dormitoare și un garaj unde pot fi parcate până la 23 de mașini. Aceasta este estimată la 121 de milioane de dolari.
FOTO: Business Insider/Bing Maps
În reședința miliardarului american, există o bibliotecă în care se găsesc volume rare. Printre acestea se numără un manuscript din secolul 15-lea al lui Leonardo da Vinci pe care Gates l-a achiziționat pentru suma de 30,8 milioane de dolari de la o licitație organizată în 1994.
FOTO:Wikimedia Commons
Co-fondatorul Microsoft are și o colecție impresionantă de artă. În anul 1998, el a plătit 36 de milioane de dolari pe o pictură realizată de Winslow Homer.
Anul trecut, Gates a plătit 8,7 milioane de dolari pentru o casă în Wellington, Florida. Familia sa o închiriase anterior în perioada în care fiica miliardarului participa la o serie de competiții ecveste în Florida. Reședința cuprinde, printre alte, e un grajd pentru 20 de cai și o zonă amenajată special cu obstacole asemenea celor de la competițiile ecvestre.
FOTO: Business Insider/Zillow
Bill Gates pleacă, de asemenea, în diverse vacanțe cu substrat educațional alături de fiul său. Ei au făcut tururi ale unor mine, ale unor centrale electrice și chiar au făcut o vizită la CERN în Elveția.
Gates este pasionat de automobile. De-a lungul anilor el a fost proprietarul unui Porche 930 Turbo, al unui Mercedes, al unui Jaguar XJ6, al unui Carrera Cabriolet 964 și al unui Ferrari 348.
La începuturile Micorsoft el a cumpărat un Porche 911 cu care a făcut curse în deșert. El a fost reținut de poliție din această cauză, iar Paul Allen a fost nevoit să îi plătească atunci cauțiunea pentru a-l elibera. Mașina respectivă a fost scoasă la licitație în anul 2012 și vândută pentru suma de 80.000 de dolari.
FOTO: Wikimedia Commons
Unul dintre prietenii apropiați ai lui Bill Gates este miliardarul Warren Buffett. El l-a ajutat, printre altele, să aleagă inelul potrivit pentru soția sa în anii ’90. Gates și Buffett au mers, de-a lungul timpului, în vacanțe împreună și chiar au participat la turnee de bridge și de tenis de masă.
Gates face parte de boardul aflat în fruntea Berkshire Hathaway, fondul de investiții deținut de Buffett, iar acesta din urmă a donat miliarde de dolari fundației pe care co-fondatorul Microsoft o conduce alături de soția sa.
FOTO: Mediafax Foto/AFP
Bill Gates a renunțat la funcția sa de CEO al Microsoft în anul 2000 și și-a asumat postul mai rezervat de președinte al companiei. În prezent, el este consilier pe probleme de tehnologie pentru actualul CEO Microsoft Satya Nadella.
Atunci când nu lucrează, Gates și soția sa Melinda călătoresc pentru a face acte de caritate prin fundația lor. Cei doi au contribuit la proiecte are au ca scop eradicarea bolilor în zone izolate ale lumii sau dezvoltarea unor surse de hrană mai bune pentru cei săraci.
Gates a plătit 21 de milioane de dolari pentru avionul său privat în anul 1997. Acesta îl ajută acum să călătorească pentru a face acte de caritate. „Să deții un avion este o plăcere vinovată. Călătoresc mult pentru fundație și nu aș putea să fac acest lucru fără el”, a declarat el.
Sursă: YouTube
În anul 2010, Bill Gates, Melinda Gates și Warren Buffet pentru au pus bazele unei campanii prin care să încurajeze miliardarii să doneze cel puțin jumătate din averea lor în scopuri filantropice. Paul Allen, Larry Ellison, Steve Case și Mark Zuckerberg s-au numărat printre cei care s-au implicat până acum în această campanie.
Gates investește totodată în startup-uri precum Hampton Creek, firmă care încearcă să găsească un înlocuitor vegetal pentru ouă. El susține totodată câteva proiecte pentru dezvoltarea următoarei generații de prezervative, în speranța că acestea vor preveni răspândirea HIV.