Băncile elene s-au deschis luni, la trei săptămâni după ce au fost închise pe fondul crizei. Cetățenii vor putea de acum să retragă 420 de euro pe săptămână, printr-o singură tranzacție. Chiar și așa, prețurile ar urma să crească pe fondul majorării unor taxe și impozite, multe dintre acestea intrând în vigoare de astăzi, notează presa internațională.
Sistemul fiscal din Grecia nu este unitar, în sensul că nu există o cotă standard de TVA aplicată tuturor bunurilor și serviciilor. Începând de luni, TVA-ul a fost majorat la 23%, de la 13%, pentru aproape toate produsele, de la zahăr, la cacao, prezervative, taxiuri și servicii funerare, notează AFP, preluată de Yahoo. Pe de altă parte, TVA-ul pentru medicamente, cărți și ziare a fost redus, de la 6,5%, la 6%.
Majorările de taxe ar însemna o povară fiscală suplimentară de circa 157 de euro pe an pentru o gospodărie medie, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul de cercetări de retail din Atena. Din estimările citate de presa elenă, suma ar putea fi însă mai ridicată, de circa 1.500 de euro pe an, potrivit publicației Protothema.
Impozitele au fost majorate și pentru industria hotelieră și a restaurantelor. Taximetriștii vor datora taxe mai mari, la fel și patronii unor afaceri mai mici. Companiile din domeniul serviciilor vor resimți aceste majorări de taxe ce vor afecta atât florăriile, cinematografele, clinicile private, cât și serviciile oferite de electricieni sau instalatori.
De asemenea, din octombrie ar urma să fie eliminate scutirile fiscale de care se bucură o parte dintre insulele grecești. Mai exact, TVA-ul este cu 30% mai scăzut pe anumite insule, față de restul statului, o compensație oferită de autoritățile elene pentru costurile de transport ale localnicilor, dar și ale vizitatorilor. Aceasta ar urma să dispară, iar la buget să se strângă o sumă suplimentară de 2,2 miliarde de euro. Patronatele din comerț susțin însă că eliminarea facilității va scumpi viața cu 12% pentru locuitorii și turiștii care vor vizita insulele, potrivit DW.
Pentru prima dată în ultimele luni, echipe tehnice ale creditorilor internaționali, respectiv a Comisiei Europene, a Băncii Centrale Europene și a Fondului Monetar Internațional (FMI), sunt așteptate la Atena în săptămânile viitoare pentru a evalua starea economiei elene.
Controlul capitalului
Băncile din Grecia s-au redeschis luni dimineață, la trei săptămâni după ce au fost închise pe fondul crizei financiare din țară. Limita la retragerile de numerar va fi menținută, însă grecii vor avea posibilitatea să scoată de la ATM-uri 420 de euro pe săptămână, într-o singură tranzacție, astfel încât să nu fie nevoiți să stea la cozi în fiecare zi pentru cei 60 de euro.
Închiderea băncilor a însemnat o pierdere de circa 3 miliarde de euro pentru economia elenă ca urmare a lipsurilor de pe piață și a perturbării exporturilor.
Transferurile de bani în străinătate și deschiderea de noi conturi bancare vor fi în continuare interzise.
„Controlul capitalului și restricțiile privind retragerile de numerar vor fi menținute, dar intrăm într-o nouă etapă, care sperăm că va fi una de normalitate”, a declarat pentru postul de televiziune Skai președintele asociației băncilor elene, Louka Katseli.
Între timp, Guvernul grec trebuie să achite luni 4,2 miliarde de euro Băncii Centrale Europene (BCE). Această plată este posibilă după ce Uniunea Europeană a acordat vineri Greciei un împrumut pe termen scurt de 7,16 miliarde de euro.
Grecia se pregătește să vândă „argintăria familiei”, cele mai valoroase active ale statului
Grecia se pregătește să scoată la vânzare „argintăria familiei”, active de 50 de miliarde de euro din turism, industria navală și telecomunicații, care vor fi plasate într-un fond de privatizare în conformitare cu acordul convenit cu creditorii, potrivit Bloomberg.
Între aceste active se numără complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat „bijuteria coronei” din industria turismului.
Format dintr-un hotel de lux, facilități pe plajă și restaurante, complexul de pe riviera ateniană este o destinație preferată a liderilor mondiali și a vedetelor de cinema.
În prezent, Astir Palace Resort, aflat în proprietatea Băncii Naționale a Greciei, este între principalii candidați care vor fi incluși în fondul de privatizare de 50 de miliarde de euro.
Între activele care ar putea fi incluse în fondul de privatizare se află și o participație de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE), a arătat Gramatidis.
Alte active menționate de Gramatidis sunt compania de electricitate Public Power Corp. Și participații la porturile Pireu și Salonic.