Prima pagină » Economic » Vicepreședintele ANRE: Casa Verde fotovoltaice ar putea include finanțare și pentru capacități de stocare

Vicepreședintele ANRE: Casa Verde fotovoltaice ar putea include finanțare și pentru capacități de stocare

Programul guvernamental Casa Verde fotovoltaice, prin care românii priesc finanțare pentru panouri solare, ar putea include și fonduri pentru cumpărarea de baterii de stocare, pentru a reduce presiunea asupra rețelelor de distribuție, implicit a sistemului energetic național, în contextul creșterii accelerate a numărului de prosumatori, după cum a explicat Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o conferință de specialitate.

Românii ar putea primi bani pentru achiziționarea de capacități de stocare a energiei din surse regenerabile prin următorul program Casa Verde fotovoltaice, pentru a se elibera din presiunea prosumatorilor asupra rețelelor de distribuţie, a declarat, luni, Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferințe de profil organizată de Ziarul Financiar.

Cât produc prosumatorii

Prin definiție, prosumatorul este clientul care produce energie pentru consumul propriu, a explicat Gabriel Andronache, după ce prezentat cele mai recente date privitoare l avansul acestei piețe.

„Ar fi bine să vedem că lucrurile au început un pic să se miște. Și dacă am văzut că în ultima perioadă s-au implementat foarte puţine proiecte în zona de fotovoltaic şi în zona de eolian, de asememea, dacă la finalul anului 2021 eram cu 1.357 MW instalaţi în fotovoltaic, în momentul de față avem 1.553 MW. Pot să spun că în ultima perioadă, în acest an, s-au realizat proiecte de circa 100 MW. Și, de asemenea, la nivelul ANRE am dat autorizaţii de înfiinţare pentru 1.779 MW şi sunt în lucru în momentul de faţă, pentru zona de fotovoltaic, încă 1.957 MW”, a detaliat vicepreședintele ANRE.

La capitolui eolian, evoluţia din ultimii doi ani a fost mult mai redusă. „De la 3.014 MW la finalul anului 2021, în momentul de faţă avem 3.033 MW, dar, de asemenea, am reuşit să acordăm autorizaţii de înfiinţare pentru 411 MW şi sunt în lucru în momentul de faţă 551 MW”, a spus Gabriel Andronache.

„Prosumatorii, în momentul de faţă, la finalul lui septembrie, avem 97.000, cu o capacitate instalată de 1.225 MW. Am început anul cu 44.000 de prosumatori şi la momentul respectiv aveau o capacitate de 478 MW. Ne aşteptăm ca, până la finalul anului, să ajungem în jur de 1.500 MW, spre 1.600, iar la finalul T1 să ne apropiem – cu speranța că se va debloca și proiectul Casa Verde fotovoltaic, de la AFM, și va începe implementarea noilor capacități, o să ajungem undeva spre 2.000 MW”, a precizat vicepreședintele ANRE.

Spre comparație, cele două reactoare de la Cernavodă au o capacitate instalată de aproximativ 1.400 MW.

În acest context, Gabriel Andronache a reiterat ideea nevoii unei noi reglementări pentru a gestiona situația prosumatorilor și impactul asupra sistemului energetic național.

„Au existat discuții încă de acum o lună la nivel guvernamental ca următorul proiect Casa Verde fotovoltaice să fie împreună cu capacitate de stocare. Ceea ce înseamnă că în momentul în care nu suntem acasă – și momentul când nu suntem acasă este exact perioada în care produc panourile noastre fotovoltaice – în loc să se introducă în sistem și să creeze o presiune pe sistemul de distribuție, iar după aceea distribuitorii să fie nevoiți să facă întăriri și extinderi și așa mai departe, toate acestea se vor duce după aceea în tarif. Ideea e să fim cât mai eficienți, astfel încât, dacă vom avea stocare, nu vom injecta în sistem, nu vom crea o presiune, vom avea energie și astfel de situații cum au fost zilele precedente, când au fost peste 360.000 de consumatori care nu au avut energie electrică, dacă aveau capacități de stocare, lucrurile stăteau mult mai bine”, a spus Gabriel Andronache.

„În momentul de faţă se discută, se analizează să se vadă exact cum se va proceda şi există posibilitatea în viitor să facem un proiect care să fie numai pentru stocare pentru cei care în momentul de faţă au capacităţi instalate în fotovoltaic, fără stocare, pentru prosumatori”, a menţionat Gabriel Andronache, la o conferinţă de specialitate organizată de Ziarul Financiar.

De amintit că ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ulterior Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) au anunţat organizarea, în perioada 22 – 28 noiembrie, a unei noi sesiuni de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice, program de care ar urma să beneficieze 90.000 de gospodării.

Programul Casa verde Fotovoltaice a fost blocat, după ce, în septembrie, o firmă din Oradea a obținut în instanță suspendarea procedurilor. Recursul Administrației Fondului pentru Mediu la Tribunalul Bihor (AFM) încă nu a primit un termen de judecată, fiind încă în analiză la Înalta Curte de Casație și Justiție, în timp ce procesul pe fond a avut termen pe 16 noiembrie, la Tribunalul Bihor.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.

În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Astfel, conform datelor Administrației Fondului pentru Mediu, înscrierile în program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult, însumează solicitări de finanțare în valoare de 1.750.000.000 de lei pentru instalarea a 87.500 de noi capacități de producere a energiei electrice cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul de 17.500.000 de lei alocat unităților de cult a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 875 de solicitanți.

Cu cât cresc tarifele de distribuție

În ceea ce privește tarifele de distribuţie a energiei electrice – care sunt reglementate de ANRE și care stau la baza finanțării lucrărilor la rețele, ar putea creşte cu 6% de la 1 ianuarie, a spus Gabriel Andronache, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor.

„Am avut mai multe discuţii cu ei (distribuitorii – n.r.). Din punctul dumnealor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi. De asemenea, și ei, la rândul dumnealor, puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost etapizată, dezvoltată şi întărită, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori. Valoarea pentru anyl viitor va fi în jur de șase procente, cred”, a menţionat Gabriel Andronache, la conferinţa de specialitate organizată de Ziarul Financiar.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și