Vicepreședintele Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a spus, joi, că nu ar trebui să surprindă pe nimeni creșterea prețului din ofertele de furnizare a gazelor pentru consumatorii casnici din acest an, față de cele de la momentul liberalizării totală a acestei piețe, la jumătatea anului trecut. Clienții care nu au trecut pe piața concurențială, cărora le expiră contractele la 1 iulie 2021, pot rămâne la furnizorul actual, la un preț anunțat de furnizor și care se aplică automat, sau pot alege din ofertele furnizorului actual sau ale unuia nou.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, a explicat de ce este de așteptat ca clienții să plătească anul acesta un preț mai mare la factura de gaze, față de anul trecut.
La 1 iulie 2020, piața gazelor naturale a fost liberalizată, iar clienții casnici au putut să își aleagă o ofertă de pe piața concurențială. Cei mai mulți nu și-au exprimat o opțiune, astfel că li s-a prelungit contractul, la un preț stabilit de furnizor, pentru încă un an. Această categorie de furnizori a început să primească oferte de preț pentru un nou contract. De exemplu, în cazul unuia dintre cei doi cei mai mari furnizori pentru clienții casnici din România, Engie, factura ar urma să fie cu până la 25% mai scumpă.
„Anul trecut, când s-a renunţat la preţurile reglementate pentru consumatorii casnici pe piaţa gazelor naturale conjunctura pe piaţă era una favorabilă din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe pieţele angro. Acest lucru a fost benefic şi pentru preţurile de retail casnic în România, iar pe piaţă au fost oferte foarte avantajoase şi pentru consumatorii casnici s-au putut încheia contracte mult sub cele reglementate în vigoare până la 30 iunie 2020”, a spus Zoltan Nagy-Bege, citat de Economica.net, la o conferință de presă organizată de publicația Club Antreprenor.
Potrivit vicepreședintelui ANRE, în prezent, acum, pe piețele angro de gaze, atât din Europa, cât şi din România, sunt prețuri foarte, foarte mari, iar creşterea a început din luna aprilie. „În martie-începutul lui aprilie se puteau încheia contracte la preţuri în jur de 90 de lei (pe Mw – n.r.), momentan sub 130 este imposibil, preţul este undeva între 130 şi 140 de lei. Deci creşterea este una semnificativă, iar ofertele de preţ care de obicei se dau pe un an, trebuie să includă şi achiziţiile pentru iarna care vine, chiar şi primul semestru din 2020. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni această creştere a preţurilor la gaze”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.
Vicepreședintele ANRE a explicat că, în contextul lliberalizării pieței, clienții pot vedea în comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE oferte mai bune decât cele comunicate de marii furnizori.
„Chiar dacă Engie sau E.On anunţă clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială ce preţuri se vor aplica pentru ei dacă în continuare nu semnează un nou contract concurenţial până la 1 iulie (iar aceste preţuri sunt mai mari decât cele actuale) în continuare sunt foarte, foarte multe oferte la preţuri mult mai mici decât aceste preţuri anunţate că se vor aplica de la 1 iulie. Am verificat eu personal comparatorul de preţuri care este pe site-ul ANRE. Dacă Engie anunţă preţuri de 150-155 de lei, sau orice preţ, în comparator găsiţi şi acum preţuri în jur de 120 de lei, ceea ce este semnificativ mai mic”, a spus vicepreședintele ANRE, citat de Economica.net.
Potrivit Economica.net., clienții Engie care nu au ales o ofertă de gaze naturale de pe piața liberă plătesc până la 30 iunie gazul la prețul final fără TVA, cu toate tarifele incluse, de 123,9 lei/MWh, în timp ce prețul oferit de Engie pentru furnizarea gazului de la 1 iulie pentru această categorie, în oferta Gas Start, este 155,24 lei/Mwh, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum.
Potrivit datelor ANRE, Engie are o cotă de 46% din piața clienților casnici, în ianuarie 2021, o piață de 3,95 de milioane consumatori. Doar aproximativ o treime din clienții casnici au încheiat contracte pe piața concurențială, respectiv 1,2 milioane de consumatori din totalul de 3,9 milioane, potrivit declarațiilor din martie ale lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, în cadrul unei conferințe organizate de News.ro. Din 1 iulie 2020, au încheiat contracte concurențiale aproximativ 600.000 de persoane, care se adăugau celor aflate deja pe piața liberă, încă din 2007.
„În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual”, se arăta în Ghidul ANRE privind liberalizarea pieței de gaze naturale.