Vicepreședintele BCE: UE trebuie să avanseze integrarea pentru a fi COMPETITIVĂ /„Un război comercial” cu SUA ar afecta „economia mondială”
Uniunea Europeană trebuie să avanseze integrarea pentru a rămâne competitivă pe plan global și a face față taxelor vamale pe care le-ar putea impune Administrația Donald Trump, afirmă Luis de Guindos, vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând asupra efectelor tensiunilor comerciale.
Luis de Guindos avertizează, într-un interviu acordat publicației olandeze De Telegraaf, că amenințările președintelui-ales al SUA, Donald Trump, cu introducerea taxelor vamale riscă să genereze probleme comerciale, economice și financiare.
”Problema nu se referă doar la tarifele impuse de Statele Unite, ci și la reacțiile altor țări. Dacă izbucnește un război comercial, ar fi extrem de negativ pentru economia mondială, în special pentru creșterea economică, dar și pentru inflație. Spre exemplu, dacă impui o taxă de 60% asupra produselor din China, o țară care are deja capacități excesive, ar apărea perturbări ale fluxurilor comerciale și ar fi afectate inclusiv cursurile de schimb valutar. Nu știe nimeni cum s-ar încheia”, a afirmat Luis de Guindos în interviu, conform Băncii Centrale Europene.
Vicepreședintele BCE cere avansarea integrării europene
Luis de Guindos a explicat că nu este sarcina Băncii Centrale Europene să aplice măsuri de retorsiune într-o situație de conflict comercial, dar a recomandat avansarea integrării în zona euro.
”Noi nu suntem responsabili de politicile comerciale. Putem furniza expertiza noastră și putem argumenta că un război comercial ar fi în defavoarea economiei mondiale, ar fi o situație dezavantajoasă pentru toată lumea, de aceea, este bine să fim prudenți. Reacția este în resortul Comisiei Europene”, a subliniat Luis de Guindos.
Vicepreședintele BCE a subliniat că moneda euro și avansarea integrării europene pot juca roluri importante în gestionarea unor astfel de crize.
”Dacă apar astfel de amenințări, răspunsul constă în avansarea integrării europene. Moneda euro joacă un rol important în acest sens. Cred că cetățenii europeni sunt inteligenți și înțeleg că starea de incertitudine și riscurile se intensifică, iar accentuarea diviziunilor în Europa ar fi răspunsul greșit. În Europa, există o singură modalitate de păstrare a actualelor standarde de trai, iar, la un moment dat, vom alege parcursul corect”, a explicat Luis de Guindos.
De altfel, Luis de Guindos a îndemnat statele europene să respecte noul cadru de reglementare fiscală și să acționeze pentru reducerea deficitelor publice și a datoriilor suverane, astfel încât Uniunea Europeană să poată gestiona eficient riscurile financiare.
”Europa are o serie de probleme structurale, reglementările sunt fragmentate, spre deosebire de situația Statelor Unite. Nu avem uniune bancară în adevăratul sens și nu dispunem de o schemă comună de asigurare a depozitelor. Nu avem nici uniunea piețelor de capital. (…) Și va trebui să facem față tarifelor vamale, politicilor fiscale incerte, reducerii reglementărilor pe piețele financiare, iar dincolo de problemele economice, avem nevoie de măsuri și în domeniul apărării. Acesta este un semnal de trezire pentru Europa”, a subliniat Luis de Guindos.
Foto: Profimedia
Citește și:
Elveția și Uniunea Europeană au ajuns la un acord de consolidare a relațiilor COMERCIALE bilaterale