„Practica a arătat că dacă se ajunge în insolvență, se pune în mișcare un mecanism atât de complex și de imprevizibil încât riști ca la final să constați că de fapt garanțiile tale sunt fără valoare sau au fost utilizate pentru alte plăți. Pentru a salva afacerile de la faliment, poate este bine să avem, așa, un mic semn de întrebare față de onestitatea celor pe care îi finanțăm”, a declarat joi vicepreședintele CEC Bank, Mirela Iovu, la o conferință, conform Hotnews.
„Nu știu câți dintre dumneavoastră cunoașteți cum erau tratați faliții în Roma Antică. Faliții, în funcție de numărul creditorilor, erau uciși și tăiați în atâtea bucăți câți creditori aveau. În Evul Mediu se folosea stâlpul infamiei și mai era obiceiul legării de un catarg în piață publică sau purtarea datornicului pe străzi. Exista și închisoarea datornicilor, unde capul familiei era încarcerat. Și noi, în Codul Civil de la 1864 aveam închisoarea datornicilor. Dar, în decursul anilor s-a ajuns de la uciderea debitorului, până la acordarea unei a două șanse, în 2014″, a mai declarat oficialul băncii de stat.
Mirela Iovu a vorbit despre legea insolvenței, despre care a spus că nu este perfectă și că prin aplicarea ei se creează posibilitatea falimentelor frauduloase, prea puțini apelând la măsurile de prevenire a falimentului.