Până la sfârșitul anului Guvernul nu intenționează să tragă tranșe din acordul stand-by de tip preventiv pe care România îl are cu FMI, CE și cu Banca Mondială. „Este esențial să accesăm alte tipuri de fonduri. Sunt inclusiv fonduri puse la dispoziție de guvernul chinez”, a declarat luni premierul Victor Ponta, în cadrul unei ediții speciale a Gândul LIVE.
Întrebat de unde vor fi plătite împrumuturile ajunse la scadență, ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a amintit de buffer-ul (fond tampon de rezervă) care există la Ministerul Finanțelor și de împrumutul de un miliard de euro de la Banca Mondială, adăugând că o altă variantă o reprezintă împrumuturile de pe piața internă și externă.
FOTO: Gândul LIVE
„Mergem și pe piețele externe. Există posibilitatea finanțării deficitului bugetar, cât și a refinanțării datoriei externe prin împrumuturi de pe piețele de capital externe”, a spus Georgescu.
Pe de altă parte, Georgescu a precizat că Guvernul are în vedere o reorganizare a instituțiilor pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.
Ministerul Finanțelor Publice are la dispoziție, de la sfârșitul anului trecut, un buffer (fond tampon de rezervă) de trei miliarde de euro, bani care ar putea fi folosiți dacă România nu se va mai putea finanța de pe piețe. Bufferul de rezervă cuprinde atât fonduri de la Uniunea Europeană, cât și bani proveniți din emisiunea de euroobligațiuni din vara anului trecut.
Citește și Ministerul Finanțelor are un fond de rezervă de peste trei miliarde de euro pentru situații de urgență
România are în derulare un acord stand-by de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înțelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro și o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială.
Pe de altă parte, în acest an împrumutul de aproape 20 miliarde de euro de la FMI, CE și Banca Mondială, derulat de România în perioada 2009-2011, va ajunge la scadență. Banca Națională și Ministerul Finanțelor trebuie să înceapă să ramburseze ratele aferente tranșelor primite. FMI urmează să primească înapoi, în 2012, aproape 2 miliarde de euro. Rambursarea împrumutului este programată să se încheie în 2019.