Corneliu Bodea, CEO ADREM, a spus, miercuri, la a treia ediție a Conferinței Energy Now organizată de Gândul, că economia României „va suferi un impact extraordinar de mare”, din cauza scumpirilor din energie, afirmând că „prețurile vor rămâne sus, pe o perioadă lungă”.
„Eu sunt un reprezentat al industriei energetice și am militat pentru responsabilitate în ceea ce înseamnă mediul înconjurător și m-am referit de mai multe ori că energia trebuie să fie un produs suficient de scump pentru a-l trata cu mai multă responsabilitate. Economia României va suferi un impact extraordinar de mare, din cauza acestor scumpiri. Nu sunt de 30% sau 40%. Sunt de patru ori sau cinci ori.
Mă îngrijorează faptul că autoritățile par optimiste și continuă să ne dea asigurări că nu vor fi probleme. Sunt circumspect. Economia României va suferi un șoc puternic care ar putea să se transforme într-o reducere de productivitate”, a spus Corneliu Bodea.
CEO-ul ADREM a adăugat că prețurile din acest domeniu economic vor rămâne mari, pentru multă vreme.
„Energie la prețul din 2020 nu vom mai avea șansa să vedem până vom ieși noi la pensie. Nu cred că vom avea ocazia să mai vedem prețuri de sub 100 de euro pentru un Megawatt-oră de energie și sub 20 de euro un Megawatt-oră de gaz. Prețurile vor rămâne sus, pe o perioadă lungă”, a punctat el, la a treia ediție a Conferinței Energy Now organizată de Gândul.
Corneliu Bodea a vorbit și despre impactul noii ordonanțe privind prelungirea schemei de ajutor pentru facturile românilor la energie, începând din 1 aprilie, ordonanță care plafonează prețul la consumatorul final, casnic sau industrial.
„Această schemă are dezavantajul de a depinde de ceea ce se întâmplă cu prețul energiei în perioada următoare. În mod normal, pentru o schemă care să fie fixă ca valoare să aloce o compensație care să nu depindă de cum va fluctua prețul energiei. Noi avem la estul frontierelor noastre un conflict care are o componentă energetică majoră. Asta face ca prețurile la produsele energetice să fluctueze puternic ceea ce va afecta capacitatea statului de a suporta această schemă.
Aș spune că, probabil, statul va fi nevoit să mai intervină asupra acestei scheme în viitor, cel puțin din punct de vedere al volumului financiar care trebuie investit”, a spus sursa citată.
CEO-ul ADREM spune că există mai multe justificări pentru care prețurile au crescut atât de mult. În primul rând, el vorbește despre alinierea costurilor la prețurile europene. Dar de vină este lipsa de viziune de la nivelul decidenților.
„Este un complex de motivații. În primul rând, m-aș referi la partea obiectivă. Odată cu creșterea interconectării dintre România și regiune, statele din centrul Europei, era de așteptat că prețurile se vor egaliza. (…) Peste această situație s-a suprapus pandemia, cu efectul creșterii de prețuri.
Există și motive subiective. Avem o lipsă de viziune pentru că noi avem o strategie energetică despre care, vă spun sincer, că nu știu în ce stadiu este: este sau nu aprobată. Avem o lipsă de viziune. Este pentru prima dată – și salut acest lucru – când avem un ministru al Energiei care stă mai mult de un an, poate chiar doi, pe poziție și este un lucru lăudabil. Am avut 10 ani în care au fost 11 miniștri ai Energiei. România are o scădere a capacității de generare în domeniul electricității semnificativă, o perspectivă destul de tristă pentru perioada care urmează, are, în acest domeniu, o lipsă de investiții acută”, a conchis sursa citată anterior.
„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului de adoptare a noii ordonanțe de urgență.
Astfel, la energie electrică, conform noii OUG:
prețul final facturat pentru consumatorii casnici este
prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:
La gaze naturale,
Prețul facturat pentru clienții casnici este:
Pentru clienții noncasnici:
Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.
Federația ACUE, condusă de Daniela Daraban în calitate de director executiv, reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Federației.
Federația a transmis în numeroase rânduri că furnizorii de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro. În baza informațiilor publice, costul furnizorilor cu achiziția energiei reprezintă, în medie, 40-50% din factura de energia electrică și 60-70% din cea pentru gaze. La costul de achiziție se adaugă taxe de rețea, alte taxe și tarife și o marjă brută de furnizare, în medie, de maximul 5%.