VIDEO | De ce se oprește automat curentul dacă ai contor inteligent: „Există risc de incendii”. Când te lasă în beznă „detectivul” consumului și ce trebuie să faci pentru reconectare
This browser does not support the video element.
Aproximativ 1,1 milioane de clienți ai celor trei companii de distribuție din cadrul Grupului Enel – E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia – dețin contoare inteligente care, în cazul în care depășesc puterea avizată se întrerup automat, pentru a evita pericolul încingerii rețelei, cu riscul producerii incendiilor. Se poate întâmpla în situații punctuale, în care un aparat consumă mai mult decât ce e prevăzut în contract, și ține de siguranța, nu raționalizarea consumului, iar clienții au posibilitatea fie să renunțe, dacă pot, la folosirea acestuia, fie să își crească „sporul de putere”, printr-o cerere trimisă distribuitorului.
Depășirea puterii avizate în contractul de furnizare a energiei electrice este periculoasă pentru siguranța persoanelor și bunurilor, întrucât depășirea capacității branșamentului duce la încingerea rețelei din interiorul locuințelor, cu riscuri de incendiu, au explicat reprezentanții E-Distribuție din cadrul Enel România, într-un răspuns la solicitarea GÂNDUL.
Demersul vine în completarea informării transmise de E-Distribuție destinată clienților ce dețin contoare inteligente în privință depășirii puterii aprobate locului de consum, pentru a preveni eventuale accidente în instalațiile de utilizare ale acestora.
Când se oprește și cum se repornește contorul inteligent
E-Distribuție Muntenia a notificat din decembrie furnizorii de energie electrică care își desfășoară activitatea în județele Giurgiu și Ilfov pentru a-și înstiința clienții ce dețin contoare inteligente în privință consumului de energie și a depășirii puterii aprobate locului de consum, măsura făcând parte din acțiunile periodice de verificare a depășirii puterii avizate prin avizul tehnic de racordare (ATR) / certificatul de racordare (CER) în rândul clienților finali și nu duce la deconectarea totală a acestora din sistemul de energie.
Clienții au fost informați că, dacă puterea absorbită la locul de consum depășește valoarea contractată, respectiv cea menționată în avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare, contorul inteligent întrerupe temporar alimentarea cu energie electrică.
„Dacă ne raportăm la întreruperile temporare declanșate de către echipamentul de măsurare a consumului de energie, respectiv de către contor, astfel de situații apar, de regulă, atunci când există o depășire a puterii maxime avizate la nivelul locului de consum. În aceste cazuri, contorul atenționează clienții prin mesajul: Putere depășită. Aceasta este o măsură de avertizare pentru clienți, cu scopul de a preveni eventuale accidente în instalațiile de utilizare ale acestora, și de a asigura funcționarea în parametrii optimi a rețelei de distribuție. Este vorba de o măsură de întrerupere temporară a alimentării și nu de o deconectare de la rețeaua de distribuție a energiei. Este important de subliniat că depășirea puterii avizate este periculoasă pentru siguranța persoanelor și bunurilor, întrucât depășirea capacității branșamentului duce la încingerea rețelei din interiorul locuințelor, cu riscuri de incendiu”, au transmis reprezentanții Grupului Enel.
Astfel, ajunși în aceste situații, clienții pot reporni contorul fără intervenția echipelor tehnice, după ce își reduc consumul înregistrat în acel moment – prin simpla scoaterea din priză a aparatelor cu consum mare de electricitate, situație în care alimentarea va fi reluată automat.
E-Distribuție a realizat chiar un ghid video în care este exemplificat modul în care se poate reporni contorul inteligent.
Cum se poate crește „sporul de putere”
Dacă clienții nu pot renunța și are nevoie să folosească în același timp aparate cu consum mare, ei pot solicita un spor de putere pentru a le putea utiliza în condiții de siguranță.
Pentru a folosi mai multă energie electrică decât este prevăzut în CER / ATR, clienții trebuie să depună o cerere de spor de putere pe care o pot depune direct la operatorul de distribuție, după ce își creează cont pe www.e-distributie.com, în secțiunea Racordare, bifând opțiunea „Spor de putere”. Pentru corecta estimare a puterii necesare, clienții pot însuma puterile aparatelor care funcționează concomitent pe bază de electricitate din propria locuință și, în funcție de acesta, pot decide dacă au nevoie sau nu de spor de putere.
Anul acesta, 2022, numărul sesizărilor depuse privind depășirea puterii aprobate locului de consum reprezintă 0,007% din cele 1.100.000 de locuri de consum care beneficiază în acest moment de contorizare inteligentă, potrivit reprezentanților E-Distribuție.
În această situație, potrivit datelor transmise Gândul, există clienți care preferă să își mărescă puterea avizată prin avizul tehnic de racordare (ATR), în loc să renunțe la folosirea aparatelor care declanșează depășiri. Astfel, companiile E-Distribuție au primit anul trecut, 2021, în medie, 326 de cereri lunare pentru spor de putere.
Mai multe detalii despre sporul de putere, aici.
Potrivit reprezentanților Grupului Enel, după depunerea cererii de spor de putere, pe baza fișei de soluție pe care o elaborează E-Distribuție, se emite un nou ATR, în maximum 30 de zile calendaristice, conform prevederilor legale,. În funcție de soluția tehnică menționată în ATR, se urmează etapele specifice procesului de racordare la rețea. Mai multe detalii despre reaporcarea la rețea, aici.
Câți consumatori din România vor avea contoare inteligente până în anul 2028
Potrivit detaliilor transmise pentru GÂNDUL de reprezentanții distribuitorilor din cadrul Enel, companiile E-Distribuție au accelerat procesele de digitalizare cu ajutorul contoarelor inteligente pentru a crește calitatea serviciului de distribuție a energiei electrice către clienți, sistemele de măsură inteligente fiind un element de bază al viitoarelor rețele inteligente.
„Împreună, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia au cel mai mare număr de contoare inteligente instalate până acum de către operatorii de distribuție din România, aproximativ 1.100.000. Cu ajutorul acestora, clienții pot avea acces direct la datele și la profilul lor de consum, având un control mai bun al consumului de electricitate și, implicit, posibilitatea de a economisi energie electrică. De asemenea, contoarele inteligente oferă informații reduc timpul și costurile intervențiilor în rețea, întrucât unele manevre pot fi efectuate de către operatorul de distribuție de la distanță”, au detaliat reprezentanții Grupului Enel.
Programul de instalare a acestora este derulat conform planului aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și prevede, până în 2028, instalarea a 2.300.000 de contoare inteligente la nivelul celor trei societăți E-Distribuție.
La nivel național, al tuturor celor opt distribuitori, calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă pentru perioada 2019 – 2028 a fost aprobat de Autoritatea Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pornind de la estimările propuse de operatorii de distribuție în baza obligațiilor legale. Acesta include numărul utilizatorilor și ponderea lor în numărul total de clienți pentru fiecare dintre cei opt distribuitori regionali de energie electrică.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, explica în cadrul Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL în 19 martie, că sunt distribuitori care încă din 2019, din primul an al acestei perioade, au pornit de la un grad de implementare a contoarelor inteligente de 20% și își propun ca până în 2028 să ajungă undeva la 70%, sunt alții care sunt mai în urmă și pleacă de la un 2% și își propun poate să ajungă la 40%.
„În România, din 8,9 milioane de consumatori casnici pe energie electrică, sunt peste 4,5 milioane, deci peste jumătate, aproximativ 52% din consumatori, care consumă lunar mai puțin de 80 kW/oră. De fapt consumulul mediu al celor 4,5 milioane de clienți este undeva la 55 kW/oră, care rezultă într-o factură lunară medie de 40 de lei, o factură anuală de 500 de lei. Evident că în cazul acestor consumatori, este foarte puțin probabil ca într-un timp relativ scurt ca aceste investiții cu contoarele inteligente să fie recuperate. Pentru ei, perioada de recuperare a acestor investiții este foarte foarte mare, deci ar însemna o investiție ineficientă. A fost motivul pentru care s-au stabilit pentru fiecare distribuție în parte nivelul de consum anual peste care este obligatorie implementarea măsurării inteligente, iar aceste praguri pleacă de la undeva 2.400 de kW/oră/an, până la 3.500 2.400 de kW/oră/an. Peste acest prag au obligația implementării”, a precizat la acea dată vicepreședintele ANRE.
Ținte asumate de distribuitori în calendar până în 2028, conform Deciziei nr. 778/2019 a președintelui ANRE:
- e-Distributie Muntenia
total utilizatori integrați în SMI în perioadă: 775.405
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SMI: 65%
- e-Distributie Banat
total utilizatori integrați în SMI: 488.727
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SMI: 60%
- e-Distributie Dobrogea
total utilizatori integrați în SMI: 411.466
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SMI: 70%
- Distributie Energie Oltenia
total utilizatori integrați în SMI: 600.187
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SMI: 41%
- Delgaz Grid
total utilizatori integrați în SMI: 397.464
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SM: 45%
- SDEE Muntenia Nord
total utilizatori integrați în SMI: 451.663
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SMI: 35%
- SDEE Transilvania Nord
total utilizatori integrați în SMI: 403.242
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SMI: 33%
- SDEE Transilvania Sud
total utilizatori integrați în SMI: 506.276
Cota cumulată a utilizatorilor integrați în SMI: 39%
Documentul integral:
Calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă pentru perioada 2019 – 2028
Calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă pentru perioada 2019 – 2028 by Gandul.info on Scribd