VIDEO Gândul LIVE. Ministrul Agriculturii, despre scandalul laptelui contaminat: Produsele de pe piață nu au fost niciodată mai sigure
This browser does not support the video element.
Laptele și produsele care se află, în momentul de față, pe piața din România nu au fost niciodată mai sigure pentru sănătatea consumatorilor, iar faptul că în ultima perioadă au fost depistate cazuri în care acestea erau contaminate cu aflatoxine nu face altceva decât să arate că sistemul a funcționat, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în cadrul ediției de miercuri a Gândul LIVE.
Urmărește aici ediția integrală Gândul LIVE de miercuri
El a adăugat că acțiunile din ultimul timp realizate alături de reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au fost unele fără precedent. Potrivit spuselor ministrului, într-o singură lună a anului în curs au fost prelevate 1.385 de probe pentru a asigura faptul că produsele consumate de români nu afectează sănătatea acestora, în timp ce în 2012 au fost prelevate doar 15 probe.
„Am depășit etapa consumatorului. Astăzi putem să asigurăm cei 20 de milioane – 22 de milioane de consumatori care sunt în România că produsele pe care le consumă sunt absolut sigure”, a declarat ministrul Agriculturii la Gândul LIVE.
„Sigur că există o zonă care a suferit pierderi în această perioadă și acolo trebuie să ne îndreptăm în etapa a doua, zona de fermieri”, a mai adăugat Constantin.
Daniel Constantin, despre cazul laptelui cu aflatoxine: Nu am vrut să ascund totul sub preș
Constantin susține că în momentul în care a fost depistat laptele contaminat cu aflatoxină existau două opțiuni: fie să declare public existența unei probleme, fie să ascundă „totul sub preș”, și că cea din urmă nu ar fi fost în acord cu angajamentele Guvernului.
Ministrul Agriculturii a mai explicat, de asemenea, că pe data de 7 martie, atunci când a făcut anunțul legat de depistarea laptelui contaminat cu aflatoxine, a avut la dispoziție un buletin de analiză care susținea că în laptele ce provenea de la o fermă conținutul acesteia era de cinci ori mai mare decât limita admisă.
„În România sunt milioane de oameni care trăiesc din agricultură. Avem sute de mii de fermieri care produc lapte. Noi am găsit un caz la momentul acela pe care l-am spus. Nu voiam să ascundem absolut nimic”, a declarat Daniel Constantin în ediția de miercuri seară a Gândul LIVE.
„Sigur că de la acest caz, așa cum spune și regulamentul european, am început să facem mai multe analize. S-au mai găsit cazuri, nu a fost un caz izolat, deci problema a existat în România. Ideea este că am izolat-o și am încercat să o rezolvăm astfel încât să nu ajungă laptele pe raft”, a mai spus el.
Constantin susține, totodată, că depistarea acestor cazuri în țara noastră nu face altceva decât să arate că sistemul a funcționat, că analizele au fost realizate, iar laptele este sigur pentru consum.
Potrivit spuselor sale, în urma înlocuirii furajelor cu care erau hrănite animalele din ferma unde s-a descoperit laptele contaminat cu aflatoxine, în 2 – 3 zile aici s-a produs „lapte curat”.
Ce spune ministrul despre fermierii care au hrănit animalele cu furaje mucegăite
După părerea ministrului Agriculturii, fermierii nu au hrănit intenționat animalele cu furaje mucegăite, acestea fiind practic ultimele pe care le mai aveau la finalul iernii. „Suntem la sfârșit de iarnă.Toți au avut furaje în hambar, în siloz, după posibilități. Sigur că fiind cu ultimele furaje pe care le mai avem după această iarnă, ele au mucegăit și de aici a ieșit acea aflatoxină de care tot vorbim”, a declarat Daniel Constantin la Gândul LIVE.
„Nu cred că cineva a folosit în mod intenționat furajele respective sau cineva a livrat furajele respective în mod intenționat. Cert este că a apărut această aflatoxină și trebuia izolată”, a concluzinat acesta.