VIDEO: Impozitul forfetar. Cine îl va plăti și cum va fi calculat

VIDEO: Impozitul forfetar. Cine îl va plăti și cum va fi calculat
Publicat: 08/01/2013, 22:09
Actualizat: 20/03/2019, 14:37

Proprietarii de pensiuni, de hoteluri, de baruri sau de restaurante, dar și cei care dețin saloane de înfrumusețare, spălătorii auto sau ateliere de croitorie și de încălțăminte ar putea fi nevoiți să plătească, în curând, impozit forfetar, potrivit declarațiilor făcute de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, pentru Știrile ProTV.

„Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare și pentru întreprinzător și pentru stat”, a explicat ministrul, care a ținut să sublinieze faptul că impozitul forfetar este diferit de impozitul minim aplicat de Guvernul Boc.

Grapini a evitat să ofere informații legate de data la care ar putea intra în vigoare impozitul forfetar. „Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, a adăugat ministrul.

Sursă: Știrile ProTV

Sumele care ar putea fi plătite nu vor fi egale pentru toate serviciile, ci se vor calcula în funcție de o serie de indicatori, precum capacitatea și tarifele medii adecvate locației și calitatea amplasamentului. De asemenea, proprietarii de pensiuni, hotelierii sau cei care dețin saloane de înfrumusețare vor plăti o sumă fixă, indiferent de profitul pe care îl vor face.

Care sunt motivele care stau la baza introducerii impozitului forfetar

Maria Grapini a mai explicat că principalele motive care stau la baza introducerii impozitului forfetar sunt „simplificarea administrativă la întreprinzător și la instituțiile de control ale statului, posibilitatea evidențierii veniturilor corect și realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende de către întreprinzători, reducerea corupției la exercitarea controalelor la activitățile de servicii și etica și echitatea pentru mediul de afaceri”.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism a declarat, de asemenea, că activitatea de control în acest caz va fi una simplificată, având în vedere faptul că există o evidență a societăților în funcție de categoria de servicii și va fi întocmită o grilă de plată a impozitului. Fiscului vor putea să aplice astfel, fără realizarea unui control contabil, penalități de întârziere de la plata impozitului forfetar.

„Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că și pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulți dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să știe că au scăpat și cu asta-basta”, a explicat la finalul săptămânii trecute și premierul Victor Ponta.

Studiul privind impactul impozitului forfetar se va face după ce vor avea loc discuții între membrii tuturor asociațiilor profesionale și patronale în cadrul cărora vor fi definitivate atât categoriile de servicii asupra cărora se va aplica el, cât și cuantumul și criteriile care vor sta la baza stabilirii lui.

Gheorghe Ialomițianu: Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor

Guvernul Boc a renunțat în octombrie a anului 2010 la impozitul minim aplicat companiilor din România și a analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. La finalul lunii noiembrie 2010, Gheorghe Ialomițianu, ministrul de Finanțe de la acea vreme, susținea că nu va înlocui impozitul minim cu impozitul forfetar pentru că acesta din urmă este unul costisitor și greu de aplicat în țara noastră. „Un lucru este cert, impozitul minim nu se mai aplică în România. Nici nu este luat în calcul de actualul Guvern”, declara Ialomițianu în acea perioadă, potrivit Mediafax.

„Am analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. Să știți că necesită un cost foarte mare și e greu de aplicat în România. Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor. Ce este cert: întreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat. Povara administrativă este foarte mare pentru aceste întreprinderi”, adăuga atunci ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor