VIDEO | Nicu Marcu, președintele ASF: „Tentațiile consumeriste, la care suntem zilnic expuși, ne pot transforma în victime ușoare ale propriilor prejudecăți în materie de educație financiară”
Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), consideră că evoluțiile macroeconomice ale lumii în care trăim fac din educația financiară un imperativ social, subliniind că toate acțiunile de educație financiară ale ASF vizează dezvoltarea unei atitudini proactive în materie de comportament financiar responsabil. Declarațiile șefului autorității de reglementare a trei piețe care însumează peste 10 milioane de participanţi au fost făcute la prima ediție a „Forumului Educației Financiare”, coorganizat de ASF.
Nicu Marcu a participat, joi, la „Forumul Educației Financiare”, eveniment aflat la prima ediție, o inițiativă comună a Autorității de Supraveghere Financiară, a Academiei de Studii Economice și a Asociației Române a Băncilor, căreia șeful statului i-a acordat înaltul patronaj.
În urmă cu câteva luni, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru instituirea zilei de 11 aprilie ca „Ziua educaţiei financiare” și disciplina educației financiare a devenit obligatorie în școli. „Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educaţiei financiare, dedicate acestei zile”, se menţionează în legea promulgată de șeful statului.
La evenimentul găzduit de ASE a participat și președintele Klaus Iohannis și guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Educația financiară nu este un lux”
„Sănătatea financiară a unei națiuni are întotdeauna o importanță strategică pentru că se referă la nivelul de bunăstare pe care îl au cetățenii. Nevoia de sănătate și stabilitate financiară este critică pentru fiecare cetățean, iar educația financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecții și reziliențe economico-financiare”, a afirmat Nicu Marcu, la pupitrul evenimentului, mulțumindu-I șefului statului că a promulgat legea prin care, începând din acest an, Ziua Educației Financiare va fi celebrată pe data de 11 aprilie.
Potrivit președintelui ASF, „educația financiară nu este un lux” și se înscrie deja, de multe decenii, printre necesitățile vieții contemporane.
„Modul în care fiecare dintre noi ne raportăm la reușita financiară, ne face ca deseori să ignorăm forța sugestivă a unei astfel de maxime. Din păcate, tentațiile consumeriste, la care suntem zilnic expuși, ne pot transforma în victime ușoare ale propriilor prejudecăți în materie de educație financiară. Nu neg faptul că mecanismele pieței libere pot disciplina comportamente financiare ce se expun prea dezinvolt la riscuri. Prețul unei astfel de disciplinări poate fi însă, deseori, mai dramatic decât îndrăznim să ne imaginăm”, a afirmat Nicu Marcu.
Șeful ASF s-a referit și la eforturile susținute pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le face în reglementarea și controlul piețelor financiare, fie că e vorba de inițiative legislative punctuale și imperios necesare, fie de măsuri mai puțin confortabile în anumite circumstanțe.
„Evoluțiile macroeconomice ale lumii în care trăim fac din educația financiară un imperativ social. Crizele recente care au culminat cu turbulențele economiei mondiale, determinate de războiul din Ucraina, arată că globalizarea economică și financiară vine cu o serie de provocări. Creșterea negativă, inflația și insecuritatea alimentară devin concepte din ce în ce mai des evocate în vocabularul economic actual”, a spus Nicu Marcu.
Inflația a urcat la aproape de 14% în aprilie față de anul trecut, potrivit INS, cea mai mare scumpire este la gaze, cu peste 85%.
Președintele ASF a apreciat că globalizarea fluxurilor de capital și digitalizarea serviciilor și produselor financiare au deschis noi orizonturi de așteptare în materie de prosperitate sustenabilă, precizând că, din păcate însă, aceste orizonturi continuă să aducă nu doar noi oportunități ci și noi riscuri.
„Trăim sub semnul propriilor alegeri financiare. Creșterea complexității produselor financiare, volatilitatea piețelor financiare, proliferarea tehnologiei blockchain sau digitalizarea asimetrică a serviciilor financiare sunt consecințe ale unei evoluții macroeconomice mondiale. Această evoluție impune riscul financiar ca o componentă inevitabilă a vieții cotidiene. Din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicații financiare mai mult sau mai puțin conștientizate. Fiecare zi poate aduce oportunitatea unui investiții dar și riscul de a cădea victimă unor tranzacții ale căror implicații pot compromite sănătatea economică a familiilor noastre”, a afirmat Nicu Marcu.
Președintele ASF a dat exemplu ne-asigurarea unor bunuri, investițiile la bursă sau investițiile în cripto-monede, care pot deveni doar câteva situații generatoare de riscuri, pe care absența educației financiare de bază ne face incapabili de a le înțelege și evalua. „Practic, autonomia financiară a cetățenilor implică și deplasarea asimetrică a responsabilității în materie de decizii financiare, de la instituțiile financiare către indivizi. Acest proces de transferare progresivă a riscului nu poate lăsa indiferentă o instituție precum este Autoritatea de Supraveghere Financiară. Subliniez aici consistentele eforturi menite să asigure sănătatea financiară a piețelor de capital, de asigurări și de pensii autohtone”, a afirmat Nicu Marcu.
Potrivit acestuia, Autoritatea își propune ca – prin dezvoltarea abilităților financiare ale cetățenilor – să se alinieze nu doar tendințelor recente în materie ale țărilor OECD, ci să contribuie și la implementarea proiectului România Educată, proiect inițiat și promovat de Președintele României.
„Vom reuși oare ca prin educația financiară să estompăm rapid diferențele de comportament economic între cetățenii români și cei ai democrațiilor avansate? Deși în statisticile privind gradul de alfabetizare financiară a cetățenilor români, țara noastră nu atinge nivelul țărilor fruntașe din OECD, sunt convins că inițiativele pe care guvernul român, societatea civilă, partenerii financiari și în special instituția noastră le-au luat în acest sens vor genera curând rezultatele așteptate”, a declarat Nicu Marcu, subliniind că toate acțiunile de educație financiară ale Autorității vizează dezvoltarea unei atitudini proactive în materie de comportament financiar responsabil.
„Parafrazându-l pe Nicholas Taleb, care opune ideii de reziliență conceptul de antifragilitate, aș putea spune că strategia de educație financiară a ASF vizează mai mult decât simpla reziliență financiară. Prin toate semnalele pe care instituția noastră nu încetează să le transmită, ne propunem să sporim capacitatea cetățenilor în a detecta, evalua și eventual exploata în scopul prosperității individuale, gradul de risc al tuturor produselor și serviciilor financiare”, a spus șeful ASF.
Potrivit lui Nicu Marcu, idealul dezvoltării unor comportamente financiare responsabile proactive și durabile nu poate fi atins decât atunci când educația financiară devine un proiect de societate. Iar printr-o serie de parteneriate încheiate cu 20 de universități românești, ASF a început deja materializarea acestui proiect, organizând cu Institutul de Studii Financiare aproape 70 de seminarii la care au participat peste 5.000 de studenți. De asemenea, mai mult de 500 de profesori au fost pregătiți în domeniul educației financiare, pentru a transfera cunoștințele elevilor de gimnaziu.
„Forumul educației financiare devine un proiect național important, care creează contextul necesar implementării de programe, evaluării lor și dezvoltării unui dialog constructiv, prin cooperare, în domeniul educației financiare”, a conchis președintele ASF.
ASF este autoritatea naţională înfiinţată pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Conform datelor oficiale, ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.