VIDEO | Premierul anunță rectificarea bugetară în august. Fiecare minister ar urma să reducă cheltuielile pentru bunuri și servicii cu 10%. „Pot spune că avem o rectificare bugetară pozitivă”
This browser does not support the video element.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că în prima parte a lunii august va avea loc rectificarea bugetară.
„La nivelul guvernului am discutat despre acest lucru înainte să intrăm în ultima lună a primului semestru. Ieri am avut o discuție mai consistentă, pentru că, așa cum am decis, urmează ca rectificarea bugetară să se producă în prima decadă a lunii august și există acele angajamente pe care noi trebuie să le respectăm, acea reducere de 10% a cheltuielilor pentru bunuri și servicii de la fiecare minister în parte”, a declarat premierul, în timpul unei conferințe de presă din cadrul vizitei la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea.
Potrivit declarațiilor premierului, rectificarea va fi una pozitivă, conform datelor actuale.
„Există, de asemenea, analiza prin care să putem să continuăm asigurarea coerenței implementării programelor Sprijin pentru România, să asigurăm finanţarea a tot ceea ce înseamnă sprijinul investițiilor, a locurilor de muncă, a protejării, menținerii și măririi locurilor de muncă și, desigur, în momentul acesta, pe datele pe care le avem, pot spune că avem o rectificare bugetară pozitivă și, în funcție de cifrele finale de la sfârșitul lunii, vom proceda la efectuarea acestei rectificări, astfel încât, așa cum am menționat, să ne îndeplinim obiectivele asumate în coaliție”, a afirmat premierul.
Deficit de peste 20 de miliarde de lei după primele cinci luni
Conform celui mai recent document al Ministerului Finanțelor, execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 20,90 de miliarde de lei, în scădere față de deficitul de 26,18 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021.
Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,64 puncte procentuale pe primele cinci luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 2,22% din PIB la 1,57% din PIB.
„Evoluția este explicată de creșterea veniturilor totale cu 1,01 puncte procentuale din PIB – influențată în principal de încasările din TVA, alte impozite pe bunuri și servicii și venituri nefiscale, în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans de 0,37 puncte procentuale din PIB – preponderent pe seama cheltuielilor cu asistența socială și cu dobânzile”, potrivit Ministerului Finanțelor.
Conform proiectului propus de Ministerul Finanțelor și aprobat în Guvern, bugetul de stat pe 2022 s-a stabilit la venituri de 216,473.2 miliarde lei, iar la cheltuieli, de 493,215.3 miliarde lei, credite de angajament, și de 301,758.4 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 85,285.2 miliarde lei.
Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,61%, estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, prevăzută pentru anul 2022.