Prima pagină » Economic » VIDEO | Primele țevi pentru „Autostrada Gazului” au ajuns în Portul Constanța. Gazoductul va trasporta primele resurse din Marea Neagră în 2027

VIDEO | Primele țevi pentru „Autostrada Gazului” au ajuns în Portul Constanța. Gazoductul va trasporta primele resurse din Marea Neagră în 2027

În Portul Constanța, au ajuns țevile pentru așa-numita ”Autostradă a Gazului”, gazoductul Tuzla – Podișor. Țevile sunt produse de turcii de la Toscelik Spiral Pipe. După descărcare, țevile vor fi încărcate în camioane pentru a fi transportate pe șantiere, iar în următoarele 10 zile va începe sudarea lor, potrivit directorului general al companiei Transgaz, Ion Sterian. Compania turcă Toscelik Spiral Pipe a furnizat țevile și pentru gazoductul BRUA, mai precizează oficialul Transgaz.

Toscelik va livra 102 mii de tone de țevi de oțel în intervalul de diametre 813-1219 mm, cu standardul de producție ISO 3183 PSL2 și calitatea oțelului L415NE PSL2, în decurs de un an. Lungimea conductei de oțel produsă de Toscelik va fi de 306,5 kilometri.

Gazoductului Tuzla – Podișor va avea 308,3 km

Proiectul gazoductului Tuzla – Podișor prevede construirea unei conducte de transport a gazelor naturale de 308,3 km, asigurând legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Investițiile în noul gazoduct se ridică la cca. 500 de milioane de euro.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și traversează 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu.

Lucrările vor fii finalizate anul viitor potrivit șefului Transgaz, Ion Sterian:

”Suntem organizați în mod corespunzător și suntem în grafic. Dacă nu vor interfera evenimente speciale, și mă refer aici la contextul internațional, gazoductul va fi finalizat în luna noiembrie a anului viitor, așa cum ne-am angajat”, a declarat Ion Sterian.

Construcția gazoductului cade tot în sarcina unei companii din Turcia, Kalyon. După gazoductele BRUA şi Ungheni-Chişinău, gazoductul Tuzla-Podişor este cel mai important proiect de infrastructură gazieră pe care-l construieşte compania românească.

Pe 16 iunie, conducerea Transgaz a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia.

Într-un interviu pentru Gândul, directorul general al Transgaz, Ion Steria, preciza că antreprenorul are la dispoziție 24 de luni ca să predea gazoductul Tuzla – Podișor la cheie

„Constructorul are 24 de luni să ne predea gazoductul la cheie. Mă voi asigura că acest termen de implementare se va respecta, pentru că gazoductul Tuzla-Podișor este esențial pentru securitatea energetică și pentru economia României, și trebuie ca infrastructura gazieră să fie finalizată la momentul în care vor începe să fie exploatate gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră”, a declarat Ion Sterian pentrul Gândul.

Conform șefului Transgaz, primele gaze naturale vor fi extrase și transportate începând din toamna anului 2027. Conform graficului privind capacitățile rezervate pe conductă, volumele de gaze naturale estimate sunt de 9.800 MWh transportați orar, ceea ce anual înseamnă 8,16 miliarde de metri cubi de gaze naturale ce vor intra din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în rețeaua națională de transport gaze naturale. Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta o parte din cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia. Important de precizat e că Gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) dă posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc).

Per total, România are o rețea de conducte de transport gaze naturale de peste 14.000 km, din care 481 km reprezintă gazoductul BRUA Faza 1 (funcțională începând cu data de 01.12.2020).

Citiți și: EXCLUSIV | Ion Sterian, șeful Transgaz: „România este pregătită pentru sezonul rece”. Stadiul proiectelor majore pentru securitatea energetică

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și