Viktor Orban: FMI a refuzat să acorde Ungariei o linie de credit flexibilă
Ungaria a cerut FMI o linie de credit flexibilă, dar a fost refuzată de instituția internațională, pe motiv că autoritățile de la Budapesta nu se calificã pentru acest tip de înțelegere și ar avea nevoie de mai degrabă de un acord stand-by, a declarat, miercuri, premierul ungar, Viktor Orban.
„Ungaria a cerut o linie flexibilă de credit și în sfârșit FMI a spus «Nu». Negocierile sunt încă deschise, dar acum suntem foarte aproape de acest „Nu””, a declarat premierul, aflat la Bruxelles pentru discuții cu oficiali ai Comisiei Europene privind bugetul țării.
FMI a transmis că Ungaria are nevoie de împrumuturi și nu de o linie flexibilă de credit, a adăugat Orban, scrie agenția Reuters, preluată de cotidianul Portfolio.
Guvernul ungar încearcă de mai mult timp să obțină din partea FMI o linie de credit flexibilă, însă Fondul a semnalat anterior că este dispus să discute doar acord stand-by obișnuit, care cuprinde condiționalități ferme și obiective cantitative.
Pentru a obține o linie de credit flexibilă, însoțită de mult mai puține condiții comparativ cu un acord stand-by, Ungaria ar trebui să prezinte fundamente economice solide și o politică economică mai disciplinată, notează Portfolio.
Anunțul premierului privind refuzul Fondului nu schimbă foare mult relația Ungariei cu instituția financiară, întrucât în prezent șansele unei înțelegeri sunt aproape inexistente, notează publicația.
Premierul ungar se va întâlni miercuri cu mai mulți oficiali UE, de la care va încerca să obțină derogare de la cerințele europene privind deficitul bugetar până la alegerile din 2014, potrivit Bloomberg.
Orban se va afla miercuri la Bruxelles pentru întâlniri cu președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, președintele UE Herman van Rompuy și președintele Parlamentului European Martin Schulz.
Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional au calificat politicile bugetare ale Ungariei ca nesustenabile, în urma unei evaluări care s-a încheiat la începutul acestei săptămâni.
Dacă nu își va menține deficitul bugetar sub limita UE de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), Ungaria riscă să piardă accesul la fonduri europene în cadrul procedurii de deficit excesiv.