Președintele PNL București Violeta Alexandru este de părere că Planul Național de Redesare și Reziliență nu a fost aprobat de Uniunea Europeană deoarece nu a fost detaliat, argumentat și explicat bine. De asemenea, aceasta este de părere că activitatea funcționarilor care au lucrat la proiecte trebuie analizată întrucât „greșelile, scăpările nu sunt abstracte ci sunt produse de oameni”.
Violeta Alexandru susține că prioritatea coaliției de guvernare va fi în luna mai, pe lângă campania de vaccinare anti-COVID-19, îmbunătățirea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), punctând faptul că „mobilizarea va fi maximă”.
„Varianta deja propusă nu a fost completă, suficient de detaliată, de argumentată, de bine explicată. S-a făcut totul cu bună credință dar nu a fost chiar bine, ca să o spunem pe românește. Ce știu sigur este că actuala coaliție nu tratează politicianist acest subiect”, a transmis Violeta Alexandru într-o postare pe Facebook.
Aceasta comentat și declarațiilor publice ale celor din PSD, partid aflat în Opozție. Recent, mai multe voci au susținut că întreaga coaliție de guvernare a eșuat în ceea ce privește PNRR-ul.
„PSD are tot interesul să arunce cu declarații, ce altă treabă are? Ba chiar cred că și-au canalizat energia să își folosească oamenii din sistemul public ca să copleșească decidenții cu informații nerelevante”, a susținut președintele PNL București.
De asemenea, deputatul PNL susține că activitatea funcționarilor care au lucrat la proiectele din PNRR trebuie analizată astfel încât să fie identificate greșelile.
„Instinctul meu de manager îmi spune că în aceste momente trebuie să evaluezi cine (din toată echipa de funcționari) nu a performat în pregătirea tehnică a variantei/variantelor prezentate (peste care vine, desigur, forța argumentelor în prezentarea în fața Comisiei, inclusiv experiența în susținerea argumentelor). Din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), din toate ministerele implicate. Poate sunt necesare și niște schimbări. Așa cum avem un Gheorghiță în vaccinare, există un Gheorghiță sau 2 în PNRR? Care sunt oamenii din ministere care au lucrat și ce evaluare au primit în această etapă? PNRR trebuie să fie un document de politică publică făcut de oameni care înțeleg ciclul politicilor publice.
Fără asumare, nu se schimbă lucrurile. Iar persistăm în «merge și așa». De aceea, oamenii buni ajung demotivați. Despre funcționari vorbesc. Miniștrii știu cum vor fi evaluați”, a explicat Violeta Alexandra.
Președintele PNL București a compacarat situația din sistemul privat cu cea din sistemul public atunci când vine vorba de performanță, punctând faptul că „în sistemul privat, nu îți permite nimeni să nu ai performanță. Totul se judecă în termeni de #muncăeficientă”.
„În sistemul public avem mereu explicații – altul este de vină. Nu mai bine suntem corecți ca să învățăm ceva din această experiență, inclusiv importanța asumării? Îmi pot imagina ce pasare de responsabilitate e acum între ministere – cele de linie consideră că funcționarii cu sporuri de la Fonduri (actual MIPE) aveau răspunderea principală, ceilalți consideră invers. Dragostea de țară (un PNRR bun) se cam blochează în nivelul câștigurilor salariale/sporurilor.
Nu am nimic cu funcționarii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Aceeași abordare bazată pe performanță am avut-o și la conducerea Ministerului Muncii. Nu se poate ca nimeni să nu își asume nicio responsabilitate. Greșelile, scăpările nu sunt abstracte ci sunt produse de oameni. La fel și în parte din procesele pierdute de Casele de pensii pentru greșeli în calculul pensiei, de exemplu. Personal nu urmăresc pedepsirea cuiva cât țin să văd asumare de răspundere în sistemul public, recunoașterea problemelor și angajament pentru îmbunătățirea lucrurilor. Aceasta este marea diferență între noi și PSD, din punctul meu de vedere”, a mai explicat aceasta.
Ludovic Orban a anunțat recent că unul dintre proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu a fost acceptat de Comisia Europeană. Este vorba de proiectul în valoare de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gaze naturale, despre care liderul PNL a susținut că poate avea nevoie „de o fundamentare tehnică mai bună”.
„Unde au existat rezerve la nivelul CE, vom îmbunătăți argumentația proiectelor pe care le considerăm importante pentru România”, a declarat liderul Camerei Deputaților.