Viorica Dăncilă MINTE! Fake News au devenit POLITICĂ GUVERNAMENTALĂ! Liberalii acuză Guvernul că a calculat greșit execuția bugetară
Senatorul PNL, Florin Cîțu susține că rectificarea bugetară este negativă, pentru că la calculare trebuia să se țină cont de execuția bugetară ACTUALĂ, nu cea viitoare.
„Viorica Dăncilă MINTE! În semestrul I 2018, s-au încasat cu 4.7 miliarde lei MAI PUȚIN decât estimarea din Legea bugetului (sursă MFP). Rectificarea bugetară trebuie să țină cont de execuția bugetară, nu de estimare viitoare a execuției bugetare. Astfel, execuția bugetară după primul semestru arată o rectificare bugetară NEGATIVĂ. Reducerea cheltuielilor ține cont de faptul că se vor încasa mai puțin cu 5 miliarde lei și implicit pentru păstrarea deficitului bugetar la 2.97″, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
Liberalul a remarcat că premierul Viorica Dăncilă a prezentat execuția bugetară la șapte luni, deși pe site-ul Ministerul Finanțelor Publice singurele date oficiale sunt la șase luni.
„Dacă în perioadă următoare, veniturile la buget arată o execuție peste ce era bugetat, guvernul poate să facă o nouă rectificare care să țină cont de această informație. Așa se fac lucurile corect și transparent. Știu, cer prea mult de la un guvern de incompetenți, corupți și hoți. Mai mult, Viorica Dăncilă a prezentat date pentru execuția bugetară la 7 luni. Pe site-ul MFP singurele date oficiale sunt la 6 luni. Dacă deja există date pentru execuția bugetară după 7 luni, acestea ar trebui să fie prezentate publicului. În acest moment, Viorica Dancilă minte și comite o infracțiune”, precizează Cîțu.
Și președintele PNL Ludovic Orban a comentat rectificarea făcută de Guvern și nu își explică cum este pozitivă, când încasările pe prima jumătate a anului au fost cu 5 miliarde mai mici.
„Au tăiat de la instituții care nu sunt sub controlul lor, că ei de fapt își doresc să captureze statul român și atunci când nu reușesc să pună mâna pe niște instituții, le faultează la buget. Fake News-ul a ajuns la Palatul Victoria să fie politică guvernamentală. Își bat joc de oameni. Problema bugetului e din start, că la alcătuirea bugetului, au băgat cu cinci miliarde mai puțin la salarii și se demonstrează după analizele din primul semestru, că au pus cinci miliarde în minus, că nu au avut bani de salarii până la sfârșitul anului,” a declarat Ludovic Orban, joi seară, la Realitatea Tv.
El se întreabă de ce datele rectificării bugetare nu au fost prezentate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
„Văzând ce a citit Viorica Vasilica Dăncilă, cred că am început să înțeleg de ce ministrul Finanțelor nu a prezentat el. Pentru că probabil, domnul Vâlcov, dacă îi dădea să citească lui Eugen Teodorovici, probabil se mai…, pe când Viorica Dăncilă a înghițit pe nemestecate,” comentează Orban. „Sunt niște lucruri aici care pe mine mă lasă mască. Vă dau un exemplu: pe primul semestru, deci pe primele șase luni, deficitul bugetar era 1,6, cel mai mare deficit bugetar din perioada crizei. Acum, brusc, a scăzut deficitul bugetar pe șapte luni, luând în calcul și luna iulie. Nu știu de unde are datele pe luna iulie la data de 2 august, e așa mai mult o estimare. A scăzut la 1,3, conform spuselor domniei sale. A anunțat o rectificare pozitivă, adică o să existe 6 miliarde de lei în plus de cheltuit, adică cresc cheltuielile cu șase miliarde. Cum să vorbești de o creștere pozitivă, în condițiile în care, în raport cu programarea bugetară pe primele șase luni, încasările au fost cu 5 miliarde mai mici? De unde să scoți șase miliarde în plus? E o minciună!”
Președintele liberal a precizat că prezentarea creșterii Produsului Intern Brut (PIB) nu este solidă și nu se poate vorbi de o creștere economică de 5,5%, în contextul în care pe primul trimestru al acestui an a existat o stagnare economică, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2017.
„Au revizuit estimarea de produs intern brut de la 907,9, cât era la prezentarea bugetului, la 945 de miliarde, adică o să avem o creștere economică raportat la 858 cât a fost PIB anul trecut, o să avem o creștere de 10 virgulă și ceva la sută. Să vorbești de o creștere economică de 5,5%, în condițiile în care pe primul trimestru al anului în raport cu primul trimestru, în raport cu trimestrul patru din 2017 ai avut stagnare economică, în condițiile în care pe trimestrul doi ți s-a redus creșterea producției industriale, se simte încetinirea. Oamenii trebuie să știe că această creștere de PIB nu este o creștere sănătoasă și solidă, ea se bazează pe creșterea prețurilor. E o creștere care nu se va simți în buzunarele oamenilor”, a conchis Ludovic Orban.