Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că, din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic, pentru că există stocuri de combustibil în acest scop.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă sunt probleme similare cu cele din Timişoara şi în alte oraşe mari, Virgil Popescu a precizat că acolo este o problemă punctuală a unităţii administrativ teritoriale. Ministrul a adăugat că prin Ordonanţa de urgenţă privind compensarea facturilor la energie și gaze, pentru șase luni, și plafonarea prețurilor , care a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, se acordă subvenţii unităţilor administrativ teritoriale pentru a acoperi o parte din creşterea preţului la gaze naturale.
„Problema de la Timişoara nu este problema Ministerului Energiei, este problema strict a unităţii administrativ teritoriale. Colterm este compania UAT Timişoara. Cum şi-au gestionat problema acolo, aşa o au. (…) Nu am informatii că în alte părţi avem această problemă. La Bucureşti, ELCEN are stocul de gaze, la Constanţa există stoc de gaze, acolo unde furnizează companii ale Ministerului Energiei, la Craiova există stocuri de combustibil, acolo unde furnizează Complexul Energetic Oltenia, acolo unde suntem noi nu avem probleme cu aşa ceva. (…) În Bucureşti nu vom avea probleme cu furnizarea agentului termic din punctul de vedere al ELCEN. Sigur, vor fi sincope şi în această iarnă, primarul general a spus acest lucru, datorită pierderilor din reţea”, a spus ministrul interimar al Economiei.
Proiectul legislativ privind compensarea facturilor la energie și gaze primise aviz favorabil, în unanimitate, cu amendamente, în Comisia pentru muncă și protecție socială și în Comisia pentru industrii şi servicii.
Ministrul demis al Energiei a mulțumit, de la tribuna Camerei Deputaților, tuturor aleșilor, din toate partidele și formațiunile politice – PNL, PSD, USR, UDMR, AUR și minorități – pentru munca depusă marți în comisii, de peste opt ore, care s-a concretizat în raportul comun favorabil.
„A fost o muncă asiduă ieri și a ieșit cu unanimitate un raport la acest proiect, la această ordonanță de urgență (lege de aprobare a OUG – n.r.) astfel încât, practic, toate partidele politice și-au pus amprenta și avem astăzi la votat, iar Guvernul susține modificările și amendamentele depuse în comisie”, a spus Virgil Popescu, în plenul Camerei Deputaților.
„Avem azi la votat o lege care, practic, protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 kWh lunar sau 200 metri cubi lunar o protecție în așa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în iarna trecută, în decembrie anul trecut. Toși clienții casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, iar protecția o primește peste 70% din populația României, pentru că, pe cifre reale de consum, vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut”, a spus ministrul demis al Energiei.
Virgil Popescu a precizat că s-au adus îmbunătățiri la această schemă de ajutor pentru întreprinderile mici și mijlocii, microîntreprinderi, profesii liberale, înteprinderi familiale. „Acestea vor plăti doar prețul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase și vor fi suportate de la bugetul de stat, în așa fel încât IMM-urile românești și mediul economic să poată să fie competitiv”, a spus Virgil Popescu.