Virgil Popescu, în vizită de lucru în Oltenia: Încercările de închidere a carierei Roșia, o acțiune iresponsabilă, „criminală” în contextul actualei crize energetice

Publicat: 14 10. 2022, 12:15
Sursa foto: Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat, vineri, cariera Roşia pe care o consideră „esenţială pentru funcţionarea optimă a Complexului Energetic Oltenia”, criticând demersurile activiștilor care au obținut sistarea temporară a activității acesteia.

„În această dimineață, în drum spre Termocentrala Rovinari, am fost să văd cariera Roșia, care este esențială pentru funcționarea optimă a Complexului Energetic Oltenia, pe care, din păcate, așa zișii ecologiști gorjeni au încercat să o închidă recent. O acțiune iresponsabilă, „criminală” în contextul actualei crize energetice”, a transmis, vineri, Virgil Popescu, pe contul de Facebook.

„Suntem preocupați să modernizăm activitatea CEO, o piesă importantă a sistemului energetic românesc. Astăzi voi participa la aniversarea celor 50 de ani de activitate a Termocentralei Rovinari – sucursală a CEO”, potrivit ministrului.

Conform presei gorjene, activitatea la cariera Roşia a fost sistată printr-o hotărâre a instanței din 30 iunie, pentru perioada 1 iulie – 23 august, fiind suspendat acordul de mediu.

Unul dintre activiștii Asociației Bankwatch, Octavian Berceanu (USR), a sunat, în data de 1 iulie, la 112, chemând Poliția să constate că la cariera Roșia excavatoarele lucrează. El a uzat de o decizie a instanței prin care carierei i se suspendase acordul de mediu. După ce magistrații s-au pronunțat în acest caz, îm august, când nu au mai menținut suspendarea acordului, cariera și-a reluat activitatea, au scris jurnaliștii de la Gorjeanul.

CE Oltenia, 30% din producția din Sistemul Energetic Național

Conform celor mai recente date ale companiei, Complexul Energetic Oltenia (CEO) este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deține 9 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2595 MW și care oferă:

  • energie de bază în Sistemul Energetic Național, acoperind o cotă de max. 30% din producția de energie din SEN;
  • energie sigură, fiind un important factor de stabilitate în SEN (cele 9 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem şi pentru furnizarea Reglajului Secundar);
  • energie performantă, având un proces de producție eficient și fiabil prin prelungirea duratei de viață a capacităților de producție existente;
  • energie curată, îndeplinind toate cerințele actuale de mediu (eforturile financiare au fost de cca. un miliard de euro) și este singurul producător din România care are implementate, la toate grupurile energetice, instalații de desulfurare a gazelor de ardere și instalații de evacuare în șlam dens a zgurii și cenușii rezultate din procesul de ardere.

Principalii acționari: Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

  • Capitalul social: 270 milioane lei.
  • Cifra de afaceri: 3,3 miliarde lei.
  • Numărul de angajați: peste 11.000.