Coronavirusul Wuhan – care a ucis 56 persoane și a infectat peste 2.000 la nivel mondial, până acum – a perturbat deja bursele chineze și a aruncat în aer planurile pentru vacanța de Anul Nou Lunar pentru milioane de oameni.
„Dacă încerci să reechilibrezi economia chineză, acesta este unul dintre ultimele evenimente pe care vrei să le vezi”, a spus Logan Wright, director la Rhodium Group, citat de CNN.
A doua cea mai mare economie a lumii a crescut cu cel mai lent ritm din aproape trei decenii anul trecut, confruntându-se cu creșterea datoriilor, scăderea cererii interne și cu taxele vamale americane, multe dintre acestea rămânând în vigoare în ciuda unui armistițiu recent. Beijingul este îngrijorat și de șomaj și a anunțat un val de măsuri de stimulare a economiei, în ultimele săptămâni, menite să prevină disponibilizările în masă.
Cea mai mare parte a tarifelor impuse de Washington bunurilor chineze în valoare de miliarde de dolari nu a dispărut, spune economistul ING Robert Carnell, adăugând că Beijingul a folosit deja „fiecare pârghie de politică care ar putea fi folosită” pentru a încerca să compenseze efectele disputei comerciale.
Wright a numit calendarul epidemiei cel puțin nefericit, având în vedere vacanța de Anul Nou Lunar. Perioada este scena celei mai mari migrații umane anuale de pe Pământ, timp în care sute de milioane de călători chinezi se înghesuie de obicei în trenuri, autobuze și avioane pentru a se reuni cu cei dragi.
Autoritățile de reglementare ale companiilor aeriene au instruit transportatorii chinezi să ofere anulări gratuite pentru zborurile către orașeșe afectate, iar presa de stat a raportat că autoritățile feroviare fac demersuri similare.
Izbucnirea SARS din 2003, care a îmbolnăvit 8.098 de persoane și a ucis 774 de persoane în 37 de țări diferite, a costat economia mondială 40 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate, economiile Chinei și Hong Kongului suportând această povară.
La fel ca SARS, focarul de coronavirus Wuhan ar putea genera temeri pe scară largă și ar face oamenii să evite să iasă din case. Acest tip de comportament ar aduce o lovitură uriașă pentru sectorul serviciilor, care acum reprezintă aproximativ 52% din economia chineză.
Izbucnirea SARS a forțat anularea vacanței de o săptămână de 1 mai din China, a forțat amânarea sau oprirea evenimentelor sportive, de afaceri și culturale și a transformat Beijingul într-un oraș fantomă.
Investitorii sunt deja îngrijorați de ceea ce ar putea însemna virusul Wuhan pentru industria călătoriilor din China. Acțiunile celor trei mari companii aeriene ale țării – Air China, China Sud și China de Est – au închis săptămâna cu scăderi de peste 2,5% la Shanghai și Hong Kong. Și sectorul aviației „probabil va rămâne sub presiune, pentru că numărul cazurilor confirmate va crește”, a spus Andrew Lee, analist de capital la Jefferies.
SARS a avut, de asemenea, un impact mai larg asupra economiei. Rata anuală de creștere a Chinei a scăzut la 9,1% în al doilea trimestru 2003 de la 11,1% în primul trimestru al acelui an, potrivit companiei de brokeraj Macquarie Group.
De această dată, impactul asupra PIB-ului Chinei ar putea fi și mai grav, sectoarele cele mai direct afectate constituind acum o parte mai mare a economiei, a scris analistul Commerzbank Hao Zhou și economistul Marco Wagner. De exemplu, turismul reprezintă astăzi aproximativ 5% din PIB-ul Chinei, comparativ cu 2% în 2003.
Însă China își intensifică eforturile pentru a bloca virusul, iar unele lecții au fost învățate începând cu 2003, când autoritățile au comunicat ineficient și au redus inițial severitatea focarului SARS.
„Zvonurile și veștile rele au înecat informațiile bune la acea vreme, iar oamenii au devenit deosebit de atenți”, a spus Logan Wright de la Rhodium Group, adăugând că se așteptă că impactul economic al virusului Wuhan să nu fie la fel de sever ca în cazul SARS.
După ce SARS s-a stins, creșterea Chinei și-a revenit rapid și a urcat la 10% în al treilea trimestru 2003, potrivit Hao și Wagner de la Commerzbank.