„Visul american” în România, pe înțelesul ministrului Finanțelor. Petrescu: „Yes, we can” se aplică și aici, la noi în țară
Măsurile de relaxare fiscală asumate de Guvernul Ponta 3 depind de o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, obiectiv ce poate fi îndeplinit printr-o conformare voluntară mai mare, dar și prin reducerea evaziunii fiscale, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, marți, în cadrul unei conferințe organizate de Institutul Aspen, la Banca Națională a României (BNR). Totodată, o măsură pe care Petrescu și-o asumă este limitarea plăților în numerar.
„Nu putem să ajungem la un nivel de colectare a statelor UE fără să atacăm problema conformării voluntare”, a precizat Petrescu, adăugând că pentru a atinge acest deziderat este nevoie de „o mai mare transparență a instituțiilor publice, a modului în care este cheltuit banul public și o mai bună comunicare a măsurilor” astfel încât cetățenii să-și îndeplinească „datoria patriotică” de a-și plăti taxele.
Tototdată, noul ministru de Finanțe a explicat că este nevoie de o simplificare a modului de plată a impozitelor, astfel încât contribuabilii să nu petreacă ore în șir la ghișeele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
„Este foarte important pentru contribuabili ca modurile de plată a impozitelor să fie simplificate (…) E greu să ceri conformare voluntară când trimiți contribuabilul să stea trei ore la cozi”, a spus Petrescu.
În ceea ce privește măsurile de relaxare fiscală asumate de guvern, cum sunt scutirea de la impozitare a profitului reinvestit sau reducerea CAS, ministrul Finanțelor a precizat că este necesară eficientizarea colectării, dar și reducerea evaziunii fiscale.
Petrescu și-a asumat totodată continuarea unor programe în acest sens, cum este cel privind restructurare Fiscului, măsură nu doar asumată, dar și „parafată” de România în cadrul unor acorduri în vigoare cu Banca Mondială.
„Îmi dau seama că astfel de măsuri nu pot fi luate dacă nu eficientizăm colectarea în România. Ca atare, devine o prioritate care se va realiza prin reducerea evaziunii fiscale. Am în vedere mai multe măsuri. Nu sunt o persoană care să distrugă ce s-a făcut înainte cum este planul cu Banca Mondială, care a fost început la sfârșitul anului trecut, de restructurare a ANAF (…) Plafonarea plăților în numerar este o măsură foarte bună pe care intenționez să o duc până la capăt„, a explicat Petrescu.
Evaziunea fiscală reprezintă circa 13% din PIB-ul României, potrivit celor mai recente date ale Consiliului Fiscal.
În încheierea discursului, Petrescu a făcut un apel la adresa tinerilor care își doresc să lucreze în administrație și să „contribuie la definirea politicilor publice”, spunându-le că visul american este posibil și în România.
„Pentru mine visul american s-a împlinit (…) Vorba americanului „Yes, we can” se aplică și aici, la noi în țară”, a spus ministrul Finanțelor.