Prima pagină » Economic » Vitamina D pentru copii, sub semnul întrebării. Comisiile parlamentare AU RESPINS tăierea banilor din bugetul SRI

Vitamina D pentru copii, sub semnul întrebării. Comisiile parlamentare AU RESPINS tăierea banilor din bugetul SRI

Vitamina D pentru copii, sub semnul întrebării. Comisiile parlamentare AU RESPINS tăierea banilor din bugetul SRI
Comisiile parlamentare de buget-finanțe au respins tăierea a 295 de milioane de lei din bugetul SRI pentru programul Vitamina D pentru copii. Vezi de ce se plâng reprezentanții serviciilor secrete că nu vor avea bani de salarii

Comisiile de buget-finanțe au respins, marți seara, amendamentul PSD privind diminuarea bugetului SRI cu 295 milioane de lei pentru a finanța un program pentru asigurarea cu vitamina D, dar l-au aprobat pe cel ce vizează reducerea cu 140 milioane pentru implementarea programului „Diabet juvenil„.

Comisia a votat bugetul SRI, cu amendamentele respinse și adoptate, cu 20 de voturi pentru și 13 împotrivă.

Membrii Comisiei parlamentare au mai aprobat un amendament care vizează diminuarea bugetului SRI cu alte 150 milioane de lei.

Reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a declarat că – astfel diminuat – bugetul serviciului este nesustenabil.

„Situația a luat o turnură gravă. Este pentru prima oară când e un buget total nesustenabil,” avertizează generalul Voinescu. „Din păcate, cu cifrele actuale, SRI nu are nicio soluție. Am prezentat aseară cum era în prima faza bugetul instituției. Toate, ca urmare a modificării legislative produse în 2018. Este o percepție eronată, generalizată în spațiul public. În acest moment, o scădere cu 445 milioane înseamnă blocajul efectiv al activității Serviciului. Înseamnă că nu vom avea fondurile necesare plății salariilor pe 4 luni, nu vom aveam pentru 3 luni plățile facturilor, înseamnă blocarea proiectelor. Pe 15.04 avem un obiectiv care trebuie pus în funcțiune, pentru care trebuia să plătim… Ne întrebăm cum trebuie să procedăm.

Securitatea cetățeanului este un element esențial și multe lucruri care ni se par normale vor fi puse în pericol de constrângerile bugetare. Nu ne putem face reclamă și nu putem pune succesele pe masă, dar fără SRI, România ar arăta altfel astăzi. Vă invit să faceți o analiză și să decideți care sunt zonele Serviciului care nu ar trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui investigate? Țara noastră este una dintre puținele țări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. În 2018, am întrerupt intrarea în România a aproximativ 6.000 de persoane, mai bine de jumătate erau teroriști.”

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat în timpul dezbaterilor că bugetul SRI este mare în comparație cu alte state.

„Aceasta este o discuție extrem de delicată, nu ar trebui să invocăm lipsa de patriotism. Faptul că facem această discuție este rezultatul faptului că până acum nu am avut o astfel de discuție. Din 2014 și până acum, bugetul SRI s-ar fi dublat. Comparația cu alte țări arată că SRI este raportat la numărul de locuitori destul de consistent în raport cu numărul de angajați și finanțările altor servicii din Europa”, a spus Vosganian.

Liviu Dragnea a depus în Parlament mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătății. De asemenea, liderul PSD propunea diminuarea bugetului SPP.

„Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății la capitolul 66.01 – Sănătate – titlul 20 – Bunuri și servicii – cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste merkeri tumorali. În mod corespunzător, se modifică celelalte anexe la bugetul Ministerului Sănătății”, se arăta în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019.

Ca sursă de finanțare, Dragnea propune diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei.

„Sursă de finanțare: Se diminuează bugetul SRI, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, de la capitolul 61.01 – Ordine publică și siguranța națională, titlul 10 – Cheltuieli de personal”, se arată în motivarea amendamentului.

Comisiile pentru buget, finanțe din Parlament au aprobat, luni seara, bugetele mai multor ministere, inclusiv cel al Sănătății, care cuprindea și amendamentul lui Liviu Dragnea privind finanțarea programului privind vitamina D.

Deși nu a fost diminuat în comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe, bugetul Serviciului de Informații Externe este insuficient, anunță reprezentanții serviciului.

Bugetul alocat SIE este de 313,08 milioane de lei, o creștere de 8,4% față de anul trecut, iar creditele de angajament au fost majorate cu 6,17%, la 313,08 de milioane de lei.

Reprezentanții SIE estimează că pentru ultimele două luni ale anului nu vor avea bani să acopere salariile și cheltuielile de personal. Ei au precizat că sumele propuse în CSAT pentru SIE reprezintă doar 83% din nevoile pentru acest an.

Nici Serviciului de Pază și Protecție nu este mulțumit de bugetul alocat pe 2019, din care au mai fost tăiate 50 de milioane de lei printr-un amendament aprobat în comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului.

„Se diminuează bugetul SPP, cu suma de 50.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, de la capitolul 61.01 „Ordine publică și siguranță națională”, se arată în amendamentul adoptat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe.

Reprezentantul SPP aprecia marți seara că bugetul este la limita de funcționare a instituției.

„Bugetul alocat SPP pentru anul 2019 nu este de dezvoltare, ci este un buget la limita minimă de funcționare. Anul 2019 reprezintă pentru Serviciu asumarea unor obligații mai mari față de anii precedenti. Mă refer la președinția României la Consiliului UE, unde SPP este coordonatorul măsurilor de securitate. În 2018, cu înțelegerea dvs. am reușit să pregătim și să implementăm sistemul de recunoaștere facială. Toate cifrele în detaliu au fost negociate de nenumărate ori cu specialiștii de la Ministerul de Finanțe”, a declarat reprezentantul SPP la dezbaterea bugetului în comisii.

În proiectul propus de Guvern, înainte de amendamentul din Parlament, SPP avea un buget de 233.801.000 lei, cu 20% mai mare decât în 2018.

 

Citește și