Guvernul va adopta în următoarele săptămâni noua strategie de administrare a datoriei publice pe termen mediu, principala modificare fiind majorarea maturităților împrumuturilor astfel încât să nu mai existe vârfuri de plată atât de dese, a precizat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la postul public de televiziune.
Practic, Executivul intenționează să modifice strategia astfel încât România să nu fie nevoită „să rostogolească datorii” la un interval atât de scurt de timp ca în prezent. Rostogolirea datoriilor presupune plata unor credite ajunse la scadență prin noi împumuturi.
„Este bine să schimbăm maturitatea. Deci maturitatea medie în urmă cu un an era 1,9 ani, în prezent este 2,2 ani, deci a început să crească, dar noi intenționăm și chiar în aceste săptămâni vom adopta strategia de datorie publică pe termen mediu, noi intenționăm să o creștem. Polonia își reînnoiește datoria la 7 ani”, a arătat Voinea.
Ministrul a subliniat că România se împrumută în prezent la o dobândă foarte mică.
„Nu trebuie să uităm faptul că România se împrumută de pe piețele internaționale de capital la cea mai mică dobândă din istoria sa, cel puțin din istoria post revoluționară. Ne-am împrumutat pe 10 ani, 10 ani și jumătate de fapt, cu 4,5% la dolar, comparativ cu un an în urmă când ne împrumutasem la 6,87%. În aceiași zi Ungaria a luat la 5,4%”, a precizat Voinea.
În opinia sa, tendința actuală este de scădere a dobânzilor, motivul fiind încrederea investitorilor în politicile macroeconomice ale României, în eforturile de consolidare fiscală precum și în structura bugetului general consolidat pe 2013.