Guvernul vrea schimbarea legii datoriei publice în sensul introducerii unor plafoane care să declanșeze automat o serie de măsuri de limitare a datoriei, modelul fiind similar celui din Statele Unite care au reușit să evite la limită la începutul acestui an așa-numită „prăpastie fiscală”, termen folosit de presa de peste Ocean pentru măsurile automate de reducere a datoriei suverane.
Modificările la legea datoriei publice urmează să fie făcute anul acesta, a declarat ministrul pentru Buget Liviu Voinea marți, la Gândul LIVE.
„Vom avea o schimbare a legii datoriei publice în sensul introducerii unor plafoane ale datoriei publice, după model polonez, la depășirea acestor plafoane întrând în vigoare automat niște stabilzatori de control mai puternici pe care să-i aibă Ministerul de Finanțe”, a explicat Voinea.
Când nivelul datoriei publice va depăși pragul de 35%, 40%, 45% din PIB, spre exemplu, ar urma să intre în vigoare o serie de măsuri care să ducă la reducerea datoriei nete, respectiv a datoriei brute din care se scad rezervele din buffer-ul de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), fond care a ajuns în acest moment la circa șapte miliarde de euro, după cum a precizat Victor Ponta.
„De exemplu, acum trebuie să dau ordonanță cum plătim arieratele. Dacă aveam astfel de limitări prin care automat să am un control al Finanțelor asupra cheltuielilor actorilor economici de stat indisciplinați, atunci poate nu ajungeam în situația asta. Vom modifica în acest an legea datoriei publice”, a mai adăugat Voinea.