Volumul schimburilor comerciale la nivel mondial tinde să scadă, în contextul tensiunilor geopolitice generate de războiul din Ucraina, al politicilor monetare rigide și pe fondul încetinirii activităților economice în China, arată un raport elaborat de Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care estimează o creștere a PIB-ului mondial real de 2,6% în 2023.
Potrivit experților Organizației Mondiale a Comerțului, ”volumul tranzacțiilor cu mărfuri ar urma să aibă o creștere de 0,8% anul acesta, în scădere cu mai mult de jumătate comparativ cu prognoza care semnala creșteri de 1,7% în aprilie”. Pentru anul 2024, estimarea de creștere a volumului tranzacțiilor comerciale mondiale se menține la 3,3%.
Specialiștii Organizației Mondiale a Comerțului se așteaptă ca PIB-ul mondial real să aibă o creștere de 2,6% conform ratelor de schimb din 2023, și de 2,5% în 2024.
”Comerțul mondial și producția s-au redus accentuat în trimestrul al patrulea din 2022, în contextul în care în Statele Unite, în Uniunea Europeană și în alte zone ale lumii au fost resimțite efectele inflației persistente și ale politicilor monetare rigide și în condițiile în care criza de pe piețele imobiliare din China a împiedicat relansarea post-pandemie. Împreună cu efectele războiului din Ucraina, aceste evoluții au afectat perspectivele comerciale. Încetinirea schimburilor comerciale pare a fi amplă, implicând un număr mare de state și o gamă largă de produse”, arată raportul Organizației Mondiale a Comerțului.
Potrivit proiecțiilor, creșterea volumului schimburilor comerciale ar urma să se intensifice anul viitor, în contextul evoluției ușoare, dar stabile a valorii PIB-ului.
”Proiecțiile privind încetinirea schimburilor comerciale în 2023 sunt o sursă de preocupare, întrucât generează efecte adverse asupra standardelor de trai în întreaga lume. Fragmentarea economiei globale nu va face decât să amplifice provocările, de aceea, membrii OMC ar trebui să profite de oportunitate pentru a consolida cadrul comercial mondial prin evitarea protecționismului și prin stimularea unei economii globale mai reziliente și mai integrante. În lipsa unui sistem comercial multilateral stabil, deschis, predictibil și bazat pe reguli, economia mondială, mai ales cea a națiunilor sărace vor trebui să depună eforturi intense pentru a reuși redresarea”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului.
”Observăm anumite semnale referitoare la fragmentarea comercială cauzată de tensiunile geopolitice. Din fericire, de-globalizarea mai generală nu se întâmplă deocamdată. (…) Creșterile reale ale exporturilor și importurilor ar urma să reapară în 2024, dar trebuie să menținem vigilența”, a atras atenția Ralph Ossa, economistul-șef al Organizației Mondiale a Comerțului.
Foto: Profimedia
Citește și:
Entități chineze, inclusiv grupul Alibaba, sunt suspectate de spionaj în Belgia