Prima pagină » Economic » Vom avea pene de curent la iarnă? Șeful Dispeceratului Transelectrica: „E prima dată când sunt foarte încrezător că nu vom avea probleme majore”

Vom avea pene de curent la iarnă? Șeful Dispeceratului Transelectrica: „E prima dată când sunt foarte încrezător că nu vom avea probleme majore”

Directorul Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica, Virgiliu Ivan, estimează că sistemul este pregătit pentru a face față necesarului de consum de curent în sezonul rece , care se estimează că va fi mai mic decât anul trecut.

Șeful DEN și-a exprimat convingerea că sistemul energetic este pregătit pentru sezonul rece.

„În ceea ce privește perioada de iarnă care urmează, eu personal vă spun că cred că e prima dată când sunt foarte încrezător că nu vom avea probleme majore în perioada de iarnă. Este cel puțin prima dată când focusul, cel puțin al nostru, de la Transelectrica, din Dispeceratul Energetic Național (DEN), va fi pe proiecte, pe implementarea proiectelor și poate în planul al doilea partea asta de pregătire și de menținere în funcțiune a sectorului energetic în perioada de iarnă, pentru că, așa cum am spus și antevorbitorii mei, auspiciile sunt foarte bune”, a declarat Virgiliu Ivan, la o conferinţă online privind „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de publicația Focus Energetic.

Oficialul a detaliat tendința de scădere a consumului de energie electrică, și pe fondul creșterii numărului și a puterii instalate a prosumatorilor.

„Este ceva mai scăzut față de anii anteriori din în principal din două motive: o dată reducerea consumului de energie electrică din cauza prețurilor crescute în perioada anilor 2021 – 2022 și este evident că sunt consumatori industriali care și-au restrâns activitatea, chiar și consumatori casnici, dar în același timp, la nivelul consumatorilor casnici avem o deformare a consumului înregistrat pe măsură ce s-au instalat, s-au racordat la rețea panouri fotovoltaice aparținând proconsumatorilor”, a spus Virgiliu Ivan.

Potrivit directorului DEN, consumul afișat de pe site-ul Transelectrica nu este cel real, ci este afectat de producția la nivelul prosumatorilor.

„Din datele oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârșitul lunii august, ultima raportare pe care o avem, capacitatea instalată a acestora a atins 1156 de megawați, o valoare semnificativă, iar estimările tuturor sunt că la sfârșitul acestui an vom ajunge la 1.500 de megawați instalați în panouri fotovoltaice la proconsumatori, ceea ce are un impact pozitiv în ceea ce privește adecvanța sistemului energetic”, a precizat Virgiliu Ivan.

Șeful DEN a confirmat că și evaluarea instituției pe care o conduce este că nu s-a înregistrat o scădere mare a consumului, care este acoperit din producția prosumatorilor – fară a avea date foarte precise în acest sens.

„Da, aceasta este și evaluarea noastră, este mai mult calitativă, poate mai puțin cantitativă, pentru că de la nivelul prosumatorilor de energie electrică nu avem date nici noi și cred că nici operatorii de distribuție, în ceea ce privește producția, astfel încât contorizând la interfață între operatorul de rețea și prosumator și având și energia electrică produsă, să putem defalca cât mai corect cât este energia produsă și cât este energia consumată. Spuneam că da, e o deformare, dar în ceea ce privește consumul la nivelul micilor consumatori, scăderea nu este una mare. Scăderea e un pic mai mare pe fondul consumatorilor industriali. Și așa, ca o comparație pentru luna octombrie în care ne aflăm, comparând-o cu luna octombrie de anul trecut, scăderea este doar de 0,5%, pe date pe care le deținem noi, Transelectrica”, a conchis Virgil Ivan.

De amintit că legiuitorii și autoritatea de reglementare analizează posibile soluții pe fondul provocărilor declanșate de „tsunamiul” de prosumatori   din ultimul an și jumătate. Creșterea accelerată a numărului de prosumatori, dar mai ales inițierea unor investiții cu un potențial caracter speculativ, care împiedică racordarea altor persoane fizice sau juridice este una dintre provocările de pe piața de producere a energiei electrice din surse regenerabile, după cum au atras atenția recent și marii jucători din energie, dar și conducerea ANRE.

„Anul acesta încep să își vadă roadele instalațiile noi”

În ceea ce privește nivelul actual de consum de energie electrică, în ultimele zile, la vârful de seară am avut valori de 7.400 – 7.500 de megawați.

„Pentru perioada de iarnă, când temperaturile vor scădea, ne așteptăm la vârfuri de consum în jur de 9.000 de megawați, mai mici față de anii anteriori, deci condiții mai bune de acoperire a nivelului acestuia de consum”, arată șeful DEN.

În plus, spune oficialul Transelectrica, anul acesta încep să își vadă roadele instalațiile noi, instalațiile producătorilor, ale investitorilor care se racordează la sistem.

„Dacă anul trecut am înregistrat 70 de megawați instalați în sistem, 70 de megawați noi, anul acesta ne așteptăm undeva la aproape 800 de megawați. Avem în jur de 400 de megawați conectați la sistem până în acest moment, 400-500, iar până la finalul anului, repet, undeva la 800 de megawați, iar pentru anul viitor cel puțin 1.000, dacă nu 1.500 de megawați vor fi conectați la rețelele operatorilor de distribuție și de transport”, a explicat Virgiliu Ivan.

În ceea ce privește rețeaua electrică de transport, șeful DEN spune că Transelectrica e pregătită în sensul în care are lucrări de atât de mentenanță a rețelei, de asigurare a parametrilor normali prin activități de mentenanță, de revizie, de reparații.

„În același timp ați văzut că noi avem foarte multe șantiere în care se lucrează pentru obiective energetice noi și nu mă refer doar la stații electrice pe care le retehnologizăm, dar ne referim și la linii electrice noi, linii electrice care să dea în plus siguranței în funcționare și bineînțeles, racordări de noi instalații la sistem. Deci, din perspectiva infrastructurii de transport pe care o deținem, da, suntem pregătiți”, a spus șeful DEN.

Virgiliu Ivan a amintit și lecția pe care a dat-o experiența anilor trecuți, în special perioada de la declanșarea războiului de anul trecut, din 24 februarie. „Ne-a învățat să fim mai uniți și asta este foarte important. Mai uniți. Nu mă refer doar în România, la nivelul entităților din cadrul sectorului energetic românesc, dar la nivel european, e vorba de autorități, de operator de transport și sistem și este un plus acest fapt că ne coordonăm, lucrăm și ne sprijinim împreună”, a precizat Virgil Ivan.

„Capacitatea de transport, pentru că și acesta este un element foarte important în funcționarea sistemului, pentru această iarnă va fi undeva la 3003-500 de megawați. Ați văzut că în fiecare an acesta a crescut. Ținta noastră este să atingem 3.500 de megawați pentru această iarnă – astfel încât atât pentru import, cât și pentru export de energie electrică – astfel încât atunci când avem energie să putem exporta și invers, când avem nevoie să avem pe unde importa energie electrică”, potrivit șefului DEN.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și