Ministerul Economiei așteaptă ca instanța să valideze intrarea în insovență a combinatului Oltchim. „După intrarea în insolvență, combinatul nu va mai fi condus de acționari, va fi condus de creditori, care vor stabili o corespondență între valoarea activelor și portofoliul de datorii”, a declarat luni ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
El este de părere că în cazul Oltchim ar fi mai bine să existe mai mulți administratori judiciari, nu numai unul, urmând ca aceștia să „curețe” combinatul de contractele păguboase. Ministrul a menționat că pentru îndeplinirea acestui obiectiv nu există un anumit termen.
„Insolvența poate să ducă fie spre paradis, fie spre infern, adică fie spre o organizare a companiei, fie spre lichidarea ei”, a adăugat Vosganian.
Ministrul Economiei a arătat că în prezent combinatul Oltchim nu dispune de resurse financiare, fiind de părere că singura resursă pentru combinat ar fi un „ajutor de salvgardare”. „Combinatul trebuie să funcționeze la 60% din capacitate pentru a putea păstra toți salariații”, a mai explicat Vosganian.
Administratorul judiciar al Oltchim va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situația companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz, conform scrisorii de intenție convenită de Guvern cu FMI și obținută de Mediafax.
„Insolvența va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activității companiei”, se arată în document.