Prima pagină » Economic » Vosganian i-a cerut lui Almunia să aprobe un ajutor de stat de 45 mil. euro pentru Oltchim

Vosganian i-a cerut lui Almunia să aprobe un ajutor de stat de 45 mil. euro pentru Oltchim

Vosganian i-a cerut lui Almunia să aprobe un ajutor de stat de 45 mil. euro pentru Oltchim
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut miercuri o întâlnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepreședintele Comisiei Europene (CE) și responsabilul cu portofoliul concurenței, în care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut miercuri o întâlnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepreședintele Comisiei Europene (CE) și responsabilul cu portofoliul concurenței, în care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.

„Am avut ieri o întâlnire cu Almunia, care mi-a promis că va evalua dacă Oltchim a primit anul trecut ajutor de stat. Noi credem că Oltchim nu a primit anul trecut ajutor de stat. Sperăm ca toată chestiunea cu ajutor de stat, de 45 milioane de euro, să se rezolve. (…) Comisia Europeană nu este un ghișeu unde să se aprobe orice cerere. Discuția cu Almunia a fost bună, a acceptat soluția mea privind viitorul Oltchim, dar mi-a spus că răspunsul lor va depinde de cum vor evalua ce le-am transmis noi”, a declarat joi Vosganian.

La ora transmiterii știrii circa 200 salariați ai Oltchim și Arpechim pichetează sediul Ministerului Economiei, acțiune caracterizată de ministru drept „normală din perspectiva democrației”, dar „întârziată” și semn al unei „dispute între sindicate”.

„Arătăm față de Comisia Europeană asumarea noastră clară de privatizare integrată a Oltchim alături de Arpechim”, a afirmat Vosganian.

El a continuat spunând că partea română va da un răspuns Comisiei Europene precizând că, împreună cu președintele Consiliului Concurenței, va nuanța răspunsul către Comisie.

„Eternitatea și incendiul nu se uită niciodată la ceas”, a spus Vosganian, referindu-se la termenul de două săptămâni în care partea română trebuie să găsească finanțare pentru continuarea producției la Oltchim.

Potrivit lui Vosganian, firma Alvarez&Marsal, aleasă de băncile creditoare ale Oltchim, a evaluat că pentru funcționarea la 50-60% din capacitate Oltchim are nevoie de 40-45 milioane de euro, sumă suficientă pentru păstrarea tutror angajaților, dar insuficientă pentru obținerea de profit pentru plata datoriilor.

Vosganian i-a spus lui Almunia că intrarea în insolvență a combinatului chimic este o măsură „de bază”, iar statul român vrea ca activitatea Oltchim să ontinue pe segmentele viabile, în paralel cu restructurarea și reorganizarea companiei.

Datoriile Oltchim sunt evaluate la aproximativ 800 milioane de euro.

La sfârșitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care preciza că intenționează să acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 milioane de euro, din care 20 milioane de euro ar reprezenta finanțarea pentru cheltuielile curente ale combinatului, precum și un ajutor de stat sub formă de garanții de stat pentru un împrumut de 25 milioane de euro acordat de băncile creditoare, pentru reluarea producției și asigurarea capitalului de lucru pentru instalațiile viabile. ale combinatului.

Combinatul funcționează la doar 15% din capacitate, iar Vosganian le-a recomandat sindicaliștilor să îi picheteze pe cei care au decis să integreze activele Arpechim „fără un bun discernământ economic”.

„Ministerul Economiei a avut zilele acestea întâlniri cu toți factorii decizionali de pe platforma Oltchim. Un sindicat, care nu este cel reprezentativ, a spus că nu poate amâna pichetarea de astăzi a sediului Ministerului Economiei. Astăzi vom avea la minister această situație, normală din perspectiva democrației. De când sunt ministru, salariile au fost plătite la timp, astăzi și mâine se vor plăti restanțele de anul trecut. Totuși, să avem acum revendicări salariale nu cred ca este oportun. Sindicaliștii au întârziat cu unul-doi ani mișcările de protest, care sunt binevenite, dar care ar fi trebui făcute când Oltchim a început să aibă pierderi”, a afirmat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, pentru a funcționa la o capacitate de 50-60%, Oltchim are nevoie de toți angajații.

„Tot Oltchim este ipotecat pentru tot felul de datorii. Astăzi mă întâlnesc cu doi posibili beneficiari care să liverze materii prime în sistem de lohn”, a spus Vosganian.

Vosganian a adăugat că la jumătatea lunii martie va fi desemnat administratorul special al Oltchim și conducerea executivă, iar până în luna iunie va fi definitivată strategia de privatizare a combinatului chimic. Administratorul judiciar evaluează toate contractele încheiate de Oltchim și va denunța acordurile încheiate „fără un temei economic”.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

„Înțeleg că este o competiție, o dispută între sindicate, care nu este de competența Ministerului Economiei. Astăzi nu pot decât să reiau discuțiile de ieri cu sindicaliștii.(…) Dacă vreți adevărul întreg, vă rog să vorbiți cu cei care au adus Oltchim în situația aceasta. Am altă treabă decât să mă răfuiesc cu stafiile de pe platforma Oltchim. (…) Pentru privatizarea Oltchim am nevoie de un combinat viu și de pace socială”, a continuat ministrul.

Oltchim este în insolvență. Combinatul este controlat majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativă de privatizare a Oltchim a eșuat anul trecut pentru că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câștigător al licitației, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Autor

Citește și