Vosganian: Un ministru n-ar trebui să aibă nicio companie în administrare, nu e un „supradirector”

Publicat: 02 04. 2013, 13:00
Actualizat: 15 02. 2016, 09:41

Publicul româneasc are percepția că un ministru este un „supradirector” și este cu atât mai puternic cu cât are mai multe companii pe care le administrează, însă un ministru nu ar trebui să aibă nicio companie în administrare, a declarat marți ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

El a făcut această afirmație la o conferință pe tema reindustrializării României, ca replică la discuțiile din ultimele zile, după ce companiile din sectorul energiei aflate în portofoliul Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, care a primit și șefia unui departament.

„A apărut o dezbatere ieri, alaltăieri, legată de mine și de colegul meu Constantin Niță în care, deși lucrurile astea erau lămurite încă de acum trei luni, pentru că am separat și Oficiul Participațiilor Statului, au apărut discuții că domnul Niță are un portofoliu mare, că are compania cutare și cutare, și eu ce portofoliu mic am, pentru că nu am decât industria de apărare, Plafar și altele. Eu m-am consolat. Mi-am dat seama că sunt un ministru mult mai tare decât ministrul Economiei din Marea Britanie, care nu are în portofoliu nicio companie”, a spus ministrul Economiei.

Vosganian a mărturisit că a realizat în aceste zile că în percepția publică românească un ministru este un supradirector.

„Cu cât un ministru e mai tare director decât altul, este mai tare și el, pentru că se lasă impresia că dacă un ministru e surpadirector el va folosi resursele în bunul său plac. Va angaja clientelă acolo, va interveni în investiții și le va deturna. Un ministru este cu atât mai puternic cu cât are mai multe companii pe care le administează. Un ministru n-ar trebui să aibă nicio companie în administrare. Treaba unui ministru este alta”, a afirmat Vosganian.

El se consideră un ministru foarte puternic pentru că este și ministrul Renault, al Ford, al Oltchim și al industriei siderurgice.

„Sunt ministrul industriei din România, și de stat și privat. Eu nu sunt director la Cuprumin sau la Plafar. Mi-am dat seama cât de departe suntem de înțelegerea reală a actului de guvernare și a rolului pe care normarea, legiferarea și garantarea liberei competiții a proprietății private și a legalității trebuie să le asigure un ministru. Mai avem de tranzitat prin această post-decembristă tranziție”, a conchis ministrul.