Vosganian: Vom introduce un sistem informatic pentru accesarea datelor instituțiilor în timp real
Autoritățile au reluat un proiect din 2008 privind introducerea unui sistem informatic care să asigure interoperabilitatea dintre instituțiile publice, dar și cu structuri private, precum notariatele, ca soluție pentru reducerea birocrație, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, informează Mediafax.
„Trebuie să dezvoltăm conceptul de interoperabilitate instituțională, respectiv un suport informatic unde să existe date în timp real și disponibile pentru toată lumea. Astfel dacă vând o casă, notarul să trimită informația într-un server, iar informația să ajungă la Fisc. Dacă toate aceste informații ar fi disponibile în timp real, eu n-ar mai trebui să fac declarația de avere la Agenția Națională de Intergritate (ANI), ar trebui ca ANI să-mi trimită declarația și, dacă sunt de acord, eu să o semnez. Trebuie să spun dacă am mașină sau nu. Statul nu știe dacă am mașină, dacă am casă? Eu trebuie doar să apăs pe un buton și să văd toată situația mea patrimonială”, a spus Vosganian la Forumul IMM 2013.
El a precizat că în Spania, Fiscul completează declarația de avere a contribuabililor.
„În clipa în care există interoperabilitate instituțională și externalizarea unui număr mare de autorizări către mediul privat, teritoriul birocrației se reduce. Cine își pune problema ca Andorra va declanșa un război mondial (…) Andorra este un loc minunat, are 25 de parlamentari și nu poți face nimic rău că nu ai unde să te ascunzi. Dacă vom reuși să reducem teritoriul birocrației la dimensiunea unor state precum San Marino sau Andorra, atunci și România va fi un loc minunat”, a adăugat Vosganian.
Oficialul Ministerului Economiei a arătat că implementarea unui astfel de sistem a fost avută în vedere încă din 2008, însă în urma alegerilor guvernul de la acea vreme a fost schimbată și proiectul abandonat de noul Guvern.
„Dacă am introduce un astfel de sistem, Mechel n-ar spune că evaluează de doi ani TVA-ul plătit (…) Daniel Chițoiu a reluat acest proiect și implementarea se află într-un stadiu încurajator. Sistemul necesită finanțare, dar care nu este mare în raport cu beneficiile. Este necesar un sistem informatic la nivelul tuturor instituțiilor publice, inclusiv notari, la cei care emit faccturi pentru bunuri de larg consum (…) Costurile se ridică la câteva milioane de euro”, a mai spus Vosganian.