VOUCHERE | Schimbarea care îi vizează pe toții copiii beneficiari de mese gratuite la școală

VOUCHERE | Schimbarea care îi vizează pe toții copiii beneficiari de mese gratuite la școală
Copiilor care primeau o masă gratuită la școală li se vor transmite vouchere care pot fi valorificate în supermarketuri
Publicat: 31/03/2020, 14:31
Actualizat: 07/04/2021, 02:26

Ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus, copiilor care primeau o masă gratuită la școală li se vor transmite vouchere care pot fi valorificate în supermarketuri.

Mișcarea survine ca urmare a faptului că școlile din Marea Britanie au fost închise ca parte a unui pachet de măsuri de prevenire a creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, scriu cei de la Sky News.

Voucherele, a câte 15 lire sterline pe zi pentru fiecare copil eligibil, sunt ca valoare peste nivelul de 11,50 lire sterline, sumă care era plătită școlilor pentru furnizarea de mese gratuite fiecărui elev.

Decizia este, de fapt, o recunoaște a diferențelor dintre familii și furnizorii de hrană pentru școli. Cei din urmă aveau capacitatea de a comanda cantități mari de materie-primă, la prețuri mici.

Tichetele vor putea fi cheltuite pe alimente în mai multe rețele de retail, cum sunt Sainsbury’s, Tesco, Asda, Morrisons, Waitrose and Marks and Spencer, chiar dacă speranța secretarului pentru educație, Gavin Williamson, este de a adăuga câți mai mulți comercianți în rețea.

Oficialul guvernamental a precizat că școlile din Anglia sunt invitate să se alăture schemei menită să ajute familiile nevoiașe.

El a adăugat că inclusiv administrațiilor din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord li s-a oferit șansa de a adera la program.

Se estimează că, în prezent, 1,3 milioane de elevi britanici sunt incluși în programul meselor gratuite în școli.

Williamson a mai precizat că în timp ce unele școli își pun la punct propriile planuri de a le asigura elevilor mesele, el speră totuși ca majoritatea unităților de învățământ să se alăture schemei.

Totodată, oficialul britanic a mai afirmat că niciun copil nu ar trebui să ducă lipsă de hrană, ca urmare a măsurilor puse în practică, în vederea luptei cu noul coronavirus.

„Chiar sper că demersul va fi urmat de majoritatea școlilor. Cred că acțiunea va veni în sprijinul multor familii.

Trăim vremuri extraordinare. Este foarte important să facem tot ceea ce putem pentru familiile noastre, să ne asigurăm că acei copii pe care putem să-i susținem și să-i ajutăm, să și primească sprijinul.

Ceea ce vrem să facem este să dăm școlilor și familiilor acel ajutor în plus”, a mai precizat reprezentantul guvernului.

Inițial, Executivul britanic a anunțat programul voucherelor, ulterior deciziilor luate la începutul acestei luni de a închide toate școlile.

Imediat ce o școală s-a alăturat programului de susținere, voucherele vor fi trimise prin e-mail direct familiilor eligibile de către Edenred, furnizorul Departamentului Educației.

Alternativ, pentru acele familii care nu au acces la internet, școala poate solicita voucherele în numele beneficiarilor, iar apoi să le transmită acestora copii fizice prin poștă.

Organizațiile de caritate, aproape de a-și închide porțile

Voucherele sunt transmise în condițiile în care zeci de organizații de caritate aflate în sprijinul copiilor săraci ar urma să se închidă în următoarele șase luni. Asta dacă nu-și vor reface nivelul disponibilului de fonduri pierdute ca urmare a pandemiei de coronavirus.

The Childhood Trust a precizat că 40 de procente din cele 65 de organizații de caritate din Londra asupra cărora a întreprins studii se zbat să țină porțile deschise copiilor vulnerabili, fără alte surse de venit.

Se estimează că mai bine de 100.000 de copii ar putea să rămână fără ajutorul de bază, compus din masă și din suport psihologic.

Din totalul de 65 de organizații de caritate care susțin circa 184.000 de copii și tineri, 90% susțin că anumiți copii vor suferi de foame de-a lungul pandemiei de COVID-19. Și asta pe fondul lipsei mesei gratuite din școală, a mărfurilor de bază care au dispărut pe fondul achizițiilor de panică, dar și a dispariției veniturilor din familii.

Un procent de 89% din organizațiile de caritate susțin că au nevoie de finanțare urgentă din partea guvernului, în timp ce mai bine de jumătate susțin că au nevoie de susținere financiară, astfel încât să poată să-i hrănească în continuare pe copiii pe care îi ajută în prezent.

Două treimi sau 66% din organizațiile respective afirmă că se simt nepregătite de un aflux nou de tineri care au nevoie de susținere pe parcursul crizei.

The Childhood Trust afirmă că pandemia de coronavirus reprezintă „o amenințare existențială” la adresa mai multor organizații de caritate. Acestea se află aproape de imposibilitatea de a-și mai continua activitatea și face apel de urgență la un ajutor guvernamental.

„Diferența semnificativă dintre diminuarea finanțărilor organizațiilor de caritate și majorarea numărului de copii care au nevoie de ajutor este deosebit de îngrijorătoare”, a declarat Laurence Guinness, director executiv la The Childhood Trust.

„Informațiile sosite din rețeaua noastră compusă din mai bine de 200 de organizații de caritate scot la iveală disproporționalitatea impactului pe care care criza îl are asupra experienței copiilor, ale căror vieți sunt deja alterate de sărăcie și de alte provocări.

Pentru mulți dintre acești copii, criza exacerbează puseele de anxietate cronică, stres, diete inadecvate, violență domestică, pierderea susținerii imediate și deteriorarea rapidă a sănătății mintale”, a conchis Guiness.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Scandal pe locurile de parcare în București. Primăria anunță o restricție, șoferii se revoltă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?