Prima pagină » Economic » VRANCEA. Cum e să locuiești în Vrancea, județul cu al șaptelea cel mai scăzut nivel de trai din România

VRANCEA. Cum e să locuiești în Vrancea, județul cu al șaptelea cel mai scăzut nivel de trai din România

Al șaptelea cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează în județul Vrancea, poziționat pe locul 36 în clasamentul realizat de gândul. Locuitorii acestei regiuni sunt români longevivi, dar dispun de condiții precare de confort.

Al șaptelea cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează în județul Vrancea, poziționat pe locul 36 în clasamentul realizat de gândul.

Locuitorii acestei regiuni sunt unii dintre românii cu cea mai mare durată de viață, dar mai puțin de jumătate dintre gospodăriilor lor dispun de instalații de canalizare. Locuitorii din Vrancea obțin al șaselea cel mai mic salariu mediu net din România, dar nu întâmpină probleme majore atunci când vine vorba despre găsirea unui nou loc de muncă. Se estimează, de asemenea, că în 2013 contribuția populației acestui județ la economia locală va fi una dintre cele mai scăzute la nivel național.

Locuitorii din Vrancea trăiesc mai mult decât majoritatea românilor, având în vedere că în rândul lor se înregistrează a șasea cea mai ridicată speranță de viață la nivel național. Locuitorii acestei regiuni sunt depășiți la acest capitol doar de către cei din București, Vâlcea, Cluj, Brașov și Suceava. Vrâncenii au o durată medie de viață de 74,2 ani, mai scăzută cu un an și jumătate decât cea a bucureștenilor, dar cu aproape patru ani mai mare decât cea a persoanelor din Satu Mare – județul unde întâlnești românii care trăiesc, în medie, cel mai puțin.

Angajații companiilor din Vrancea se numără printre cei mai prost plătiți din țară. Ei câștigau la finalul anului trecut al șaselea cel mai scăzut salariu mediu net din România, de 1.098 de lei, reușind să îi depășească doar pe angajații din Maramureș, Vaslui, Botoșani, Suceava și Harghita. Sumele primite de aceștia din partea angajatorilor erau, de asemenea, cu 1.054 lei mai mici decât cele obținute de bucureșteni – cei mai bine plătiți salariați din țara noastră.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Una dintre cele mai importante companii care contribuie la dezvoltarea economiei locală este Vrancart SA, un producător de carton. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, cifra sa de afaceri ajungea, în 2011, la 163 de milioane lei, iar profitul net era de 1,9 milioane lei. În aceeași perioadă, la Vrancart SA lucrau 1.134 de persoane.

Anul acesta, se estimează că locuitorii din Vrancea vor avea una dintre cele mai mici contribuții la economia locală din întreaga țară. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Statistică, valoarea indicelui PIB pe cap de locuitor va fi de 3.904 euro, cu aproape 3.000 de euro mai mică decât cea estimată la nivel național.

Vrâncenii nu stau bine nici în ceea ce privește procentul locuințelor dotate cu instalații de canalizare. Aici doar 47,7% dintre gospodării dispun de astfel de facilități față de peste 85% în Timiș, Brașov și București.

Citește și