„Inaugurăm o nouă gamă de produse pentru că activăm pe piețe care cer aceste produse. Vrem să valorificăm istoria Vulcan în toată Europa, dar și în Est. Prin acest utilaj am dovedit că industria românească este capabilă să funcționeze și să redevină competitivă pe marile piețe internaționale. În ceea ce privește contractul cu Orientul Mijlociu, acesta este de 22 milioane de euro, dar poate depăși această sumă. 30% din unități au fost deja livrate. «Elefantul Arab» este denumirea comercială sub care va fi vândut în zona Golfului Persic noul utilaj petrolier 100% românesc. De asemenea, până la sfârșitul acestui an vom mai participa la alte două licitații în Kuweit și Oman, cap de listă fiind chiar acest utilaj”, a declarat directorul general executiv al Vulcan SA, Remus Vulpescu, care a subliniat că Vulcan nu a mai realizat de mulți ani investiții noi.
Vulpescu a precizat pentru MEDIAFAX că Vulcan a investit 350.000 euro din surse proprii în cercetarea, dezvoltarea și testarea acestui prototip.
„Unitatea a fost construită special pentru câmpurile cu zăcăminte mari de petrol. Adâncimea maximă de operare este de 4.000 de metri. Poate extrage peste 1.000 de barili de țiței pe zi, cu un consum de energie de numai 60 kWh/h, însemnând un spor de productivitate de 30% și o creștere de eficiență energetică tot de 30% față de vârful de gamă precedent”, a spus reprezentantul Vulcan SA.
Vulcan SA are în prezent 560 salariați, după concedierea a jumătate din personal, însă conducerea companiei spune că în maximum un an vor ajunge în total 1.200 angajați.
„Capacitatea de producție a companiei s-a înjumătățit, pentru că și numărul salariaților a fost redus la jumătate. Am reangajat deja 50 de salariați din cei care au fost dați afară, iar într-un an vrem să mai angajăm, să ajungem la 1.200 angajați”, a precizat Vulpescu.
Acesta estimează că Vulcan va atinge o cifră de afaceri de 25 milioane lei la nivelul acestui an. Reprezentantul Vulcan a menționat totodată că în această toamnă se va discuta planul de reorganizare al companiei, aflată de doi ani în insolvență.
În următorii 3 – 5 ani, Vulcan țintește vânzări externe de minimum 75% din cifra de afaceri. Pentru echipamentele sale de producere a energiei, Vulcan a ales cu prioritate țările din nordul Europei, recunoscute pentru nivelul avansat al științei și tehnologiei, al standardelor de calitate și de mediu, precum și al politicilor energetice, în timp ce pentru utilajul petrolier Vulcan își consolidează prezența în zona Golfului Persic, în estul Europei și în America de Sud.
Contractele existente acoperă 85% din capacitatea de producție actuală a Uzinei Vulcan pentru următoarele 9-12 luni, indicând un potențial real de creștere a capacității de producție în condițiile unui management riguros al performanței.
Vulcan București, companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a intrat în insolvență în mai 2013, administrator judiciar fiind firma Euro Insol, controlată de Remus Borza. Din 2003, Vulcan SA face parte din grupul Tender.
Oficialii companiei spun că absența unor politici naționale coerente de redresare a industriei, criza globală, întârzierea investițiilor în modernizarea tehnologică a energeticii românești, dar și alte cauze au provocat intrarea Vulcan în procedura insolvenței în luna mai 2013, cu datorii neplătite de circa 55 de milioane de euro la acea dată. Principalii creditori ai Vulcan sunt Banca Comercială Română și Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Cu peste 100 ani de tradiție în industria românească, Uzina Vulcan din București a livrat peste 25.000 de unități de pompare pentru extracția țițeiului, în circa 25 țări de pe 5 continente. De asemenea, Vulcan este și producătorul cazanelor de abur industriale din marile termocentrale românești, inclusiv Turceni, Rovinari, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Oradea, Iași, Brașov, Constanța.