Prima pagină » Economic » Vuza schimbă strategia pentru privatizarea Oltchim și se reînscrie la licitație cu o singură ofertă

Vuza schimbă strategia pentru privatizarea Oltchim și se reînscrie la licitație cu o singură ofertă

Vuza schimbă strategia pentru privatizarea Oltchim și se reînscrie la licitație cu o singură ofertă
Omul de afaceri Ștefan Vuza a decis să retragă documentele pentru preluarea Oltchim, depuse luni prin intermediul Chimcomplex și Aisa Invest, și să înainteze joi o singură ofertă, îmbunătățită.

Omul de afaceri Ștefan Vuza a decis să retragă documentele pentru preluarea Oltchim, depuse luni prin intermediul Chimcomplex și Aisa Invest, și să înainteze joi o singură ofertă, îmbunătățită, scrie Mediafax.

„Amânarea privatizării Oltchim cu trei zile dus la schimbarea strategiei de ofertare, iar mâine, 20 septembrie, ne vom reînscrie la licitație cu o singură ofertă îmbunatățită, cu care ne dorim să câștigam. Decizia de retragere a ofertelor Chimcomplex și de îmbunătățire a celor depuse de Aisa Invest a venit și pe fondul declarațiilor premierului României, care este dezinformat cu privire la capacitatea investițională a ofertantului Chimcomplex. Precizăm că în caietul de sarcini nu este niciun criteriu de precalificare în acest sens, iar dacă ar fi fost, competitorii de tip «exotici» nu ar mai fi avut posibilitatea de a se înscrie, însa poate ca s-a dorit acest lucru”, se arată într-un comunicat transmis de grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), deținut de Ștefan Vuza.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că situația Oltchim nu este una fericită, deoarece o ofertă este „exotică”, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul.

„Nu este o situație fericită, pentru că, din păcate, dincolo de cei care sunt deja acolo, din cele două oferte una este exotică, iar cealaltă trebuie verificată din punct de vedere al potențialului financiar. Totuși, cei de la Chimcomplex sunt destul de mici față de cât de mare este Oltchim. Indiferent însă de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de ofertă care presupune pierderea locurilor de muncă și dezmembrarea Oltchim. Situația este foarte dificilă”, a spus Ponta.

Grupul SCR menționează că este de acord ca ofertanții să prezinte public atât intențiile privind dezvoltarea și investițiile la Oltchim, cât și resursele financiare deținute.

„Așa cum am mai arătat și în comunicatul de presă de ieri, 19 septembrie, grupul SCR este sprijinit în acest proiect de alte trei grupuri industriale cu capital integral românesc (…) Credem că în acest moment suntem cea mai bună varianta pentru Oltchim, deoarece oferta noastră este construită pe axa păstrării locurilor de muncă și functionarea tuturor secțiilor combinatului la capacitate maximă. S-ar realiza astfel, prin unirea celor două combinate chimice din România, un proiect cu capital integral românesc de care fiecare poate fi mandru, în comparație cu celelalte bresle unde fabricile sunt vândute la străini”, se mai spune în comunicatil SCR.

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, a declarat marți agenției Mediafax că este interesat de preluarea Oltchim, alături de Chimcomplex și alți câțiva oameni de afaceri români, dar înainte de a decide dacă intră în consorțiu vrea să vadă un audit al Oltchim.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, șeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informați reprezentanții FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Decizia președintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ține cont de trei acțiuni în instanță depuse de președintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a depus trei acțiuni în anulare, una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acționarilor Oltchim, celelalte vizând suspendarea și anularea procedurii de privatizare și a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.
Șeful OPSPI a menționat că societăți care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, președintele PP-DD, Dan Diaconescu și omul de afaceri Ștefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex și Aisa Invest din Cluj.

Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiție pentru aprobarea celei de-a șasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internațional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Șeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunțat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiții nu este îndeplinită.

Citește și