Wall Street Journal: Răscumpărarea de obligațiuni, noua soluție a băncilor europene de majorare a profitulurilor
Mai multe bănci europene au descoperit o nouă cale de majorare a profitului și capitalului înainte de intrarea în vigoare a unor reglementări mai stricte în sectorul financiar, și anume răscumpărarea de obligațiuni ale căror prețuri au scăzut sub valoarea nominală, informează Mediafax, citând Wall Street Journal.
În condițiile în care criza datoriilor din Europa a dus la scăderea valorii obligațiunilor pe termen lung emise de bănci, unele dintre acestea profită de situație și le răscumpără. Băncile pot înregistra diferența de preț drept câștig contabil și își îmbunătățesc astfel capacitatea de a rezista eventualelor pierderi.
Între băncile care au recurs recent la această soluție se numără Commerzbank, Intesa Sanpaolo, Banco Santander și Banco Comercial Portugues, parțial pentru că metodele tradiționale de majorare a capitalului, cum ar fi vânzarea de divizii sau emisiunile de obligațiuni, sunt dificil de realizat.
Criza datoriilor a făcut ca multe bănci europene să nu mai aibă practic acces la finanțare privată, din cauza reticenței investitorilor.
Unii analiști consideră însă că prin astfel de manevre băncile își taie accesul la liniile de finanțare ieftină pe termen lung, necesare pentru finanțarea împrumuturilor și operațiunilor. Băncile ar putea deveni din acest motiv mai dependente de finanțarea de la Banca Centrală Europeană (BCE).
Valul de răscumpărări de obligațiuni este ultima dovadă a soluțiilor rapide adoptate de bănci pentru rezolvarea problemelor legate de nivelul capitalului, în schimbul unor posibile probleme de finanțare, pe parcurs.
Răscumpărările de obligațiuni ajută băncile să își majoreze rata de adecvare a capitalului înaintea întrării în vigoare a noilor reglementări bancare Basell III.
În iulie, subsidiara britanică a Banco Santander a răscumpărat obligațiuni de 1,87 miliarde de lire sterline, unele pe termen lung, pentru majorarea capitalului.
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, BBVA, Banco BPI și Banco Comercial Portugues au procedat similar.
Prin intermediul unor tranzacții mai complicate, unele bănci au înregistrat câștiguri multiple. Commerzbank de exemplu a răscumpărat obligațiuni și alte instrumente financiare de 965 milioane de euro la un preț mic, în schimbul unor noi acțiuni proprii.
Banca a obținut câștiguri din prețul mai mic al obligațiunilor, eliminarea plății dobânzilor și noi acțiuni vândute investitorilor. În total, aceste operațiuni vor aduce Commerzbank 1,2 miliarde de euro, până în 2017, a arătat un purtător de cuvânt.