Warren Buffett, îngrijorat de viitorul economiei americane, a vândut acțiuni și și-a crescut rezervele de numerar la 277 de miliarde de dolari, adică o treime din valoarea companiei sale Berkshire Hathaway, evaluată la 900 de miliarde de dolari.
S-ar părea că Buffett nu caută dividende, nici vreo achiziție uriașă. Miliardarul plănuiește să trăiască cu bani cash, preconizând o potențială furtună bursieră.
Berkshire Hathaway a vândut stocuri de 75,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru. Alături de Apple, Berkshire și-a redus participația în a doua poziție ca mărime, Bank of America, la 41,1 miliarde de dolari. Berkshire a vândut aproape 50% din pachetul pe care îl deținea la Apple și și-a redus masiv achiziția de acțiuni. Buffett a vândut și acțiuni Bank of America, iar vânzările au depășit 3,8 miliarde de dolari.
Buffett, în vârstă de 93 de ani, conduce Berkshire din 1965, transformându-l într-un conglomerat cu zeci de afaceri, inclusiv asigurări auto, industria feroviară, energie, intermedieri imobiliare. De-a lungul anilor, Buffett a devenit atât de îndrăgostit de Apple, încât a mărit drastic miza pentru a deveni cea mai mare din Berkshire și a numit gigantul tehnologic a doua cea mai importantă afacere după grupul său de asigurători, scrie CNBC.
Încă dinainte ca inflația cauzată de recesiunea pandemică să se producă în 2020 și înainte ca războiul Rusiei din Ucraina să perturbe economia globală, mai mulți analiști economici au prevestit din 2016 că o nouă criză financiară mai gravă decât cea din 2008 ar putea izbucni.
Un alt factor care l-ar putea juca în cauzarea crizei financiare ar fi datoria publică a Statelor Unite, care tocmai a depășit pragul de 35 de trilioane de dolari. Și de asemenea, după tensiunile geopolitice recente, miliardarul ar anticipa un posibil conflict dintre SUA și China sau Iran, cu consecințe devastatoare pentru economia SUA și comerțul global.
Și în cele din urmă, mai sunt alegerile prezidențiale de pe 5 noiembrie, în care doi candidați vin cu două viziuni economice diferite, dar cu impact semnificativ: Kamala Harris cu politicile economice de stânga și cu posibil noi taxe pentru miliardari, Donald Trump cu protecționismul „MAGA” și politici de dreapta, precum scăderea taxelor pentru bogați.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Sfaturile lui Warren Buffett pentru o viață cât mai împlinită și fără regrete. Ce recomandă miliardarul