Miercuri, Banca Japoniei a anunțat două premiere pentru băncile central: nu vrea ca inflația să atingă doar 2%, ci vrea să depășească acest prag, și nu va ținti doar obligațiunile pe termen scurt, ci și titlurile de stat pe termen lung.
Mișcarea îi corespunde reputației lui Haruhiko Koruda pentru experimente monetare, dar a ridicat de asemenea mai multe semne de întrebare legate de fostele inovații care au eșuat.
Deciziile luate de Banca Japoniei sunt extrem de importante pentru toate băncile centrale, din moment ce tot mai multe țări încep să îi semene – cu creștere economică lentă și inflație scăzută – factori care fac dificil pentru orice economie să tolereze dobânzi mult peste zero.
La câteva ore după anunțul Băncii Japoniei, FED a lăsat propriile rate neschimbate, dar a anunțat că a crescut probabilitatea unei creșteri a dobânzilor anul acesta. Deși creșterea slujbelor din SUA este sănătoasă, inflația este blocată sub ținta de 2% a FED, iar investitorii se așteaptă să rămână acolo.
Zona euro este în aceeași barcă. BCE a împins ratele sub 0 într-un efort să crească inflația, care, în afară de apă, mâncare și energie, este sub 1%.
Situația este similară în Japonia, doar că mai rău. Creșterea economică a Japoniei a fost de 0,2% în ultimele 12 luni – finalizate pe 30 iunie – iar inflația este încă negativă și provoacă îngrijorări.