WSJ: Europa de Est este de vânzare. Exemplul CFR Marfă
Tot mai mulți investitori văd Europa Centrală și de Est drept o regiune plină de oportunități, alternativă la piețele emergente „tradiționale” precum Brazilia sau Asia, țările din zonă oferind spre privatizare active diverse, de la studiouri de film în Polonia la CFR Marfă și Poșta în România.
În ochii a tot mai mulți profesioniști în domeniul investițiilor și administrării averilor, regiunea Europei Centrale și de Est oferă oportunități variate, de la obligațiuni guvernamentale la cluburi sportive și studiouri de film, scrie Wall Street Journal (WSJ).
La sfârșitul anului trecut, guvernul polonez a scos la licitație două studiouri care se ocupă cu filme de animație și documentare, la prețuri de 100.000-200.000 de dolari.
Studiourile din Polonia par însă „mărunțișuri” comparativ cu activele scoase la vânzare de alte guverne. În România, guvernul a încercat să vândă compania națională de transport feroviar de mărfuri pentru 81 milioane de dolari, în timp ce compania națională de poștă este de vânzare pentru 112 milioane de dolari, notează WSJ, ilustrând privatizarea CFR Marfă printr-o imagine cu un tramvai al liniei 32 din București.
Turcia caută un investitor interesat să preia în administrare peste 1.200 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) de autostrăzi.
„Lista poate continua la nesfârșit deoarece guvernele din această regiune derulează programe agresive de privatizare, care includ centre de sănătate, producători de ceramică și chiar o fermă de animale”, notează WSJ.
Vânzările de acest tip sunt, „desigur”, încărcate cu riscuri și dificultăți pentru investitorii străini, continuă publicația americană. Randamentul scăzut oferit în alte părți ale lumii, precum câștigul de 2% asociat titlurilor de Trezorerie SUA, crește însă interesul investitorilor pentru Europa Centrală și de Est, spun analiștii.
Astfel, majoritatea țărilor din regiune nu au probleme în privința atragerii capitalului. În ianuarie, o emisiune de obligațiuni de 1 miliard de dolari cu maturitatea la 10 ani efectuată de Polonia a atras oferte de 5 ori mai mai din partea investitorilor, iar o operațiune de finanțare de 750 milioane euro desfășurată de România a fost suprasubscrisă de peste 4 ori, amintește WSJ.
Pentru mulți investitori, Europa de Est, cu oportunități pentru investiții, datorii scăzute și un cost redus al forței de muncă, pare mai atractivă decât vestul continentului, împotmolit în criza datoriilor de stat și o recesiune prelungită.