Prima pagină » Economic » Zeci de bănci din SUA sunt acuzate de manipularea emisiunilor de titluri ale Trezoreriei

Zeci de bănci din SUA sunt acuzate de manipularea emisiunilor de titluri ale Trezoreriei

Un număr de 22 de companii financiare din Statele Unite, precum Bank of America și Citigroup, au fost date în judecată pentru manipularea emisiunilor de titluri ale Trezoreriei, în detrimentul investitorilor, în cadrul primului proces colectiv de acest tip, relatează Reuters.

Fondul de pensii al angajaților din sectorul public al orașului Boston, State-Boston Retirement System, acuză Merrill Lynch, divizie a Bank of America, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings, JPMorgan Chase&Co, UBS Group și alte 14 companii financiare că, în calitate de dealeri primari, au încercat în mod ilegal să profite de vânzarea de titluri și obligațiuni alw Trezoreriei, în detrimentul investitorilor.

Potrivit reclamației fondului de pensii, făcută la tribunalul districtual din New York, băncile s-au folosit de chat-uri, mesaje instant și alte mijloace pentru a face schimb de informații confidențiale și să își coordoneze strategiile pe piața titlurilor de Trezorerie în valoare de circa 12.500 miliarde de dolari.

„Faptul a permis băncilor să umfle prețurile titlurilor de Trezorerie vândute investitorilor, înainte de lichitație, atunci când doreau să iasă de pe piață, și să scadă prețurile în cazul în care doreau să cumpere, încălcând legislația antitrust”, se arată în plângere.

Dealerii primari sunt băncile autorizate să tranzacționeze direct cu Rezerva Federală, investitori mari în emisiunile de obligațiuni ale Trezoreriei și market-makers pe piața secundară.

Citește și