Zeci de INVESTITORI din toată lumea interesați de schema CfD lansată de Ministerul Energiei. Sebastian Burduja: „Este un angajament al României”
This browser does not support the video element.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit, joi, cu posibili investitori în capacități de producție de energie verde, pentru a răspunde nevoii de clarificări în implementarea noii scheme lansată de Executiv pentru contractele pentru diferență (CfD), un instrument din categoria ajutoarelor de stat, care să ofere predictibilitate dezvoltatorilor.
Sebastian Burduja a discutat joi cu potențialii ofertanți regulile pentru licitație în cadrul noii scheme de ajutor.
„România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferență (CfD). Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că în urma unor licitații, se vor determina prețuri fixe pentru 15 ani de zile pentru investitori pentru vânzarea de energie electrică. Deci un investitor care va câștiga aceste licitații competitive va putea să vândă energie electrică pe la un preț astfel fixat timp de 15 ani. Predictibilitate, sprijin pentru investiții și energie verde, pentru că anul acesta licitația vizează 1.500 de megawați, 1.000 eolian, 5.00 solar și avem încă 3.500 de megawați preconizați pentru anul viitor, o nouă licitație, unde vom vedea câți se vor duce către eolian și câți către solar. În momentul acesta, ar fi 2.000 MW solar și 1.500 eolian, dar mai discutăm anul viitor, în funcție și de cum merge această licitație”, a detaliat ministrul Energiei, joi, după o întâlnire cu dezvoltatori de parcuri eoliene și fotovoltaice, pentru clarificări privind această nouă schemă.
Sebastian Burduja a subliniat că acest demers este un jalon parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„E foarte important să vă spun că este jalon în PNRR, este un angajament al României. Este un model practicat de foarte multe alte state care funcționează destul de simplu: când prețul din piață este mai mare decât prețul setat în urma licitației, atunci producătorul returnează diferența statului, când prețul este mai mic, statul compensează diferența și aduce producătorul și de fapt vânzătorul de energie electrică la prețul fixat”, a explicat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a transmis că responsabilii își doresc o competiție cât mai puternică, iar dovada interesului față de această schemă din sectorul energetic din România este și faptul că sala în care a avut loc întâlnirea de joi a fost plină, inclusiv cu zeci de investitori din întreaga lume.
Alte scheme în pregătire
Întrebat dacă are în vedere lansarea unor noi scheme, ministrul Energiei a spus un da categoric pentru acest utilizarea acestui instrument de ajutor de stat, referindu-se și la sectorul nuclear.
„Categoric da. Este o primă schemă pentru contracte pentru diferență, dar este un instrument des utilizat. O formă de ajutor de stat vizăm sectorul nuclear: Nuclearelectrica are nevoie de o asemenea schemă pentru retehnologizarea Unității unu (de la Centrala nucleară de la Cernavodă – nr.r.), dar și reactoarele trei și patru, foarte probabil. De asemenea, partea de stocare în baterii și hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de tipul Tarnița – Lăpuștești. Astfel de instrumente se practică. Și nu și în ultimul rând eolian offshore, de asemenea vom face schemă de contracte pentru diferență, este foarte important ca această primă licitație să meargă foarte bine, apoi să capitalizăm acest moment și să facem noi scheme de contracte pentru diferențe și pentru celelalte tehnologii”, a spus Sebastian Burduja.
Traseul licitației
Ministerul Energiei a anunțat, la începutul lunii septembrie, că a semnat ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență (CfD), un nou instrument financiar menit să stimuleze producția de energie verde în România ce este implementată în două etape, în anii 2024 și 2025.
Potrivit documentelor oficiale, schema CfD oferă producătorilor de energie verde o sursă de venit sigură și previzibilă pe o perioadă lungă de timp, reducând riscurile financiare asociate investițiilor în proiecte de energie verde.
Diferența dintre prețul de exercitare și prețul pieței spot va fi plătită de către OPCOM (Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale) producătorilor de energie verde.
Pentru a fi eligibile pentru schema CfD, proiectele de energie verde trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care:
- Proiectele eoliene și fotovoltaice sunt eligibile în prima etapă a schemei CfD.
- Proiectele trebuie să aibă o capacitate instalată minimă de 1 MW.
- Proiectele care nu au fost puse în funcțiune până la data solicitării de sprijin prin schema CfD sunt eligibile.
Schema CfD va fi finanțată din Fondul pentru Modernizare, un instrument financiar al Uniunii Europene care sprijină statele membre în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. De amintit că România a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a utiliza 3 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru schema CfD.
În ceea ce privește impactul schemei CfD, se estimează că aceasta va contribui la instalarea a 5.000 MW de capacitate eoliană și instalarea panourilor fotovoltaice în România până în 2030, ceea ce va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și va contribui la atingerea obiectivelor climatice ale României.
Conform calendarului oficial, depunerea ofertelor va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, până la jumătatea lunii decembrie anticipându-se evaluarea ofertelor.
Potrivit Ministerului Energiei, semnarea contractelor pentru prima licitație este așteptată să se finalizeze până la sfârșitul acestui an.
Citiți și: