Zeci de mii de angajați bucureșteni au avut, în 2012, procese cu patronii
Peste 31.000 de angajați bucureșteni au avut procese cu angajatorii în acest an, 4.200 de companii private sau instituții publice fiind acționate în instanță de către proprii salariați, care de cele mai multe ori au cerut drepturi bănești sau au contestat decizii de concediere, informează Mediafax.
Clubul de Drept Social – Costel Gîlcă a realizat un top al litigiilor de muncă din perioada 1 ianuarie- 31 decembrie 2012, înregistrate la Tribunalul București și Tribunalul Ilfov.
În urma analizei datelor s-a constatat că, în acest an, la cele două instanțe au fost 15.059 de procese privind relațiile de muncă, în care 31.097 de angajați au avut litigii cu angajatorii.
De asemenea, 4.200 de angajatori au fost parte în aceste litigii, 60 la sută dintre aceștia fiind din mediul privat și 40 la sută instituții publice.
Inițiatorii analizei cred că numărul mare de instituții publice implicate în litigii de muncă este cauzat de reducerea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor și de concedierile care au avut loc în sectorul public.
De altfel, 2.504 de angajatori instituții publice au fost dați în judecată pentru recuperarea unor drepturi salariale, în această situație fiind și 1.269 de angajatori privați.
Pentru contestarea deciziilor de concediere au fost chemați în instanță 823 de companii private și 271 de instituții publice.
De asemenea, aproape 700 de angajatori, 458 privați și 220 de stat, au dat în judecată angajații pentru acțiuni de răspundere patrimonială.
Contestarea calculului CAS, contestarea unor decizii de sancționare, plata asigurărilor sociale, contestarea unor acte sau conflictele de competență au constituit alte motive pentru care angajații și angajatorii s-au întâlnit în instanță.