Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat, luni, că sistemul de asigurări de sănătate din România decontează „foarte puțin pentru foarte mulți”, iar problema autorităților este să poată acoperi serviciile care costă foarte mult și să nu existe liste de așteptare, notează Mediafax.
„Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puțin pentru foarte mulți. Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează medicamente sub 10 lei în valoare de 1,7 miliarde de lei. Pentru medicamentele al căror efect este discutabil, adică acelea care se încadrează în grupa «dacă nu ajută, nu strică», consumul este în jur de 30 de milioane de euro. Avem liste de așteptare la cancer, diabet etc. Problema este să putem acoperi serviciile care costă foarte mult și să nu avem liste de așteptare acolo. Peste 99% dintre cetățeni nu au posibilitatea să achite servicii care costă sute de milioane de lei”, a spus ministrul, la conferința ZF Pharma Summit 12.
Potrivit lui Cepoi, punctele importante ale noi legi a sănătății vizează asigurările de sănătate, și anume descentralizarea acestora prin spargerea monopolului CNAS și crearea unor asociații mutuale. „Asta însemnă că desființăm monopolul CNAS. Actualele case de asigurări se reduc ca număr și se reorganizează ca asociații nonprofit. Posbil să se deschidă și alte asociații mutuale de asigurări de sănătate, formate, de exemplu, de sindicate, structuri profesionale, care să intre în competiție cu cele care rezultă din descentralizarea CNAS. Dacă se deschide sau nu portița pentru sistemul comercial la pachetul actual de asigurări de bază, vom vedea. Dacă o persoană se asigură facultativ la comercial, poate să își ia de acolo și pachetul de bază”, a adăugat ministreul Sănătății.
În opinia ministrului Sănătății, societatea românescă nu are un apetit foarte mare către sistemul privat, iar astal, probabil, și din cauza „experiențelor nefericite” din alte domenii sau pentru că nu există o educație a asigurărilor deosebită. „Este un risc de neluat în seamă ca asigurările private să fie mai multe decât cele de stat”, a mai spus Cepoi.
Un alt punct al proiectului legislativ este definirea pachetului de servicii de bază în așa fel încât acesta să fie acoperit de fondul de asigurări de sănătate. „Până la această dată, se menține pro ca sistemul de asigurări de sănătate să se descentralizeze prin asociații mutuale, prin care asiguratul să intervină în modul de utilizare a fondului de asiguări. De asemenea, trebuie să știm pentru ce risc ne asigurăm – pentru risc financiar și risc medical crescut. Acum, pachetul de servicii de bază se autodefinește pe principiul «primul venit, primul servit». Nivelul de contribuție la fondul de asigurări de sănătate nu acoperă pachetul actual, astfel că fie crești contribuția la costul real al pachetului, fie reduci componența pachetului de servicii, fie o îmbinare a celor două”, a mai afirmat Cepoi.
Potrivit ministrului Sănătății, toată lumea cere să îi spună ce primește și ce nu primește în cadrul asigurării, ca să știe ce să plătească. „Ca să putem să răspundem la această întrebare, trebuie să știm pentru care dintre serviciile medicale vrem să ne asigurăm: pentru cele care costă puțin sau pentru cele care costă mult. (…) Exista persoane care nu își permit nici medicamente ieftine, pentru ei fiind propunerea unui pachet suportat de către stat”, a precizat Cepoi.
Astfel, potrivit ministrului, sunt propuse un pachet de servicii de bază și unul social, acesta din urmă pentru cei care nu își permit.