Liberalizarea prețului la energie se referă de fapt la o schimbare a felului în care prețurile de generare sunt transferate în facturi. Ea înseamnă reducerea la zero, în timp, numărul contractelor reglementate, astfel încât toată energia să fie cumpărată la prețul pieței, a spus Luca D”Agnese, CEO al Enel România, la ZF Power Summit ’13.
„E o chestiune importantă care trebuie abordată, și anume faptul că fiecare consumator rezidențial plătește același preț. Trebuie să identificăm consumatorii vulnerabili, să diferențiem costurile, dar nu s-a făcut nimic. Pe lângă liberalizarea pieței, care pentru gospodării nu se va întâmpla imediat, trebuie să abordăm și această problemă” consideră D”Agnese.
Procesul de liberalizare va fi finalizat în 2013 pentru companii. Pentru gospodării prețul va fi liberalizat până în 2017, de la reglementarea 100% aplicată acum, a explicat el. „Această liberalizare va avea ca rezultat o creștere a prețului. Autoritățile trebuie să decidă dacă prețurile vor crește la fel pentru toți sau diferențiat pentru clienți domestici cu venituri diferite”.
Mai mult, prețul energiei pentru consumatorii casnici va trebui să crească, pentru că prețul pentru companii va scădea. Momentan, companiile subvenționează consumul gospodăriilor. (Andrei Cîrchelan)