România trebuie să închidă până în 2018 toate capacitățile energetice neprofitabile, iar autorităților române le va fi dificil să convingă UE că nu încearcă să eludeze regulile, întrucât au o credibilitate redusă, potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
„Tot ce este neprofitabil trebuie să închidem până în 2018, anul limită până la care se pot acorda subvenții”, a declarat Chirițoiu la conferința ZF Power Summit.
El am menționat pierderile de 1 miliard de euro înregistrate anul trecut de Complexul Energetic Hunedoara, care pot fi considerate ajutor de stat.
„Credibilitatea noastră este destul de redusă, trecutul nu ne avantajează deloc. Trebuie să convingem că soluțiile noastre au o logică economică și nu sunt un mod de a eluda regulile lor. (…) Nu va fi ușor să-i convingem că avem nevoie de o capacitate care produce (electricitate – n.r.) la 300 și ceva de lei, când prețul energiei este de 100 și ceva de lei”, a adăugat Chirițoiu.
Prezent la ZF Power Summit, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia și Huneadoara, aflate într-o situație dificilă.
Potrivit lui Gerea, deși este esențial pentru securitatea sistemului energetic național, Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv și nu poate face față cerințelor economiei de piață.