Prima pagină » Economic » Ziua în care piețele s-au prăbușit. Cum s-a resimțit căderea bursei la București

Ziua în care piețele s-au prăbușit. Cum s-a resimțit căderea bursei la București

Ziua în care piețele s-au prăbușit. Cum s-a resimțit căderea bursei la București
Scăderea de pe burse a revenit luni, după ce materiile prime au scăzut puternic în contextul îngrijorărilor că băncile centrale din cele mai mari economii pun sub semnul întrebării efectele unor măsuri suplimentare de relaxare fiscală, scrie Bloomberg.
Acțiunile din Europa și Asia au scăzut cel mai mult de după votul din iunie pentru Brexit, iar petrolul a scăzut până la 45 de dolari barilul.
 
Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,8%, în timp ce indicele Euro Stoxx 50, care măsoară performanța celor mai mari 50 de companii listate pe bursele europene, a scăzut și mai mult, cu 2,18%.
 
Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 1,68%, indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 2,05%, iar bursa din Franța a scăzut cu 2,19%. În Spania a fost o scădere de 2,43%.
 
La București s-a resimțit de asemenea scăderea, indicele BET înregistrând un declin de 1,74%, toate acțiunile din indicele BET scăzând. Bursa de Valori București și Transgaz au înregistrat cele mai mari pierderi, cu 3,41%, respectiv 2,91%. BRD SocGen a scăzut cu 2,43%, în timp ce Banca Transilvania a scăzut cu 2,33%.
 
Liniștea care a caracterizat piețele globale pentru ultimele două luni a fost suspendată în condițiile în care băncile centrale încep să pună sub semnul întrebării beneficiile unor programe suplimentare de stimulare economică, iar piețele emergente înregistrează cele mai mari declinuri din iunie.
 
Indicele S&P 500 a scăzut vineri cu 2,5%, la 2.127 în New York, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni. Aceasta a întrerupt calmul cu care se obișnuise piața în ultimele 43 de zile. De asemenea indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,1%, scrie Bloomberg.
 
Indicele MSCI World a scăzut cu 2,1%, cel mai mult din 27 iunie
 
În Asia, indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 1,22%. Toate bursele asiatice sunt pe scădere. În Japonia, indicele Topix a scăzut cu 1,54%, în timp ce la Hong Kong bursa a înregistrat un declin de 2,89%. Indicele bursei din Shanghai, CSI 300, a scăzut cu 1,67%, în timp ce piața bursieră din Australia a scăzut cu 2,24%.
 
Prețul petrolului a scăzut cu 1,7%, la 45,10 dolari barilul în New York, după ce producătorii americani au crescut nivelul de producție, în ciuda unei supra-oferte. Sondele din SUA funcționale pe câmpurile petroliere au crescut la cel mai ridicat nivel din februarie, potrivit datelor de la Baker Hughes, scrie Bloomberg.
 
Autor

Citește și