Anca Dragu, președintă a Senatului României, a vorbit, în cadrul conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de Gândul, despre intermedierea financiară din România și importanța educației financiare, dar și despre posibilitățile de finanțare pe piața de capital. În privința listării companiilor de stat, Anca Dragu consideră că această mesură ar avea multiple beneficii.
„Intermedierea financiară în România este la un nivel foarte scăzut. Este undeva la aproape 26% în 2018, cu aproximativ 11 puncte procentuale față de 2009”, a declarat Anca Dragu, președinta Senatului României, în cadrul Conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor” , organizată de Gândul. Intermedierea financiară este măsurată ca raport între totalul creditelor din sectorul privat și Produsul Intern Brut.
„Asta înseamnă că în economie sunt mai puțini bani. Mai mult decât atât, este cam la o treime din media Uniunii Europene. Înseamnă că la nivelul companiilor private sunt mai puține resurse financiare, mai puțin capital pentru investiții, pentru pregătirea personalului, pentru achiziționarea de echipamente, de tehnici și tehnologii noi. Asta înseamnă o competitivitate mai scăzută a companiilor românești, cu impact asupra unei activități economice mai reduse, de aceea poate vedem venituri publice mai reduse, dintr-o activitate scăzută”, a detaliat Anca Dragu.
Potrivit președintei Senatului, o soluție pentru deblocarea situației este educația financiară. „Stabilitatea legislativă a fost un factor important negativ pentru ultimii ani. Dar și la nivelul companiilor vedem situații dificile prin aceea că multe companii au capitaluri proprii mici sau negative, ceea ce face dificil accesul la finanțare, fie bancară, fie prin piața de capital. Cred că un element-cheie, de bază, pentru deblocarea situației o reprezintă educația financiară, pentru patronii companiilor, pentru orice cetățean, orice consumator, astfel încât deciziile pe care noi le luăm în ceea ce privește investiția și consumul să fie decizii axate pe cunoștințe și care să nu ne afecteze, de fapt aceste investiții să aducă o valoare sporită în cele din urmă”, a declarat Anca Dragu.
În ceea ce privește poziția României de Piață emergentă, începând din septembrie 2020, Anca Dragu crede că este cel mai mare câștig al pieței de capital din România din ultimii 20 de ani, un proiect la care s-a lucrat foarte mult și la care a contribuit personal în măsura în care a avut poziția care i-a permis.
Piața de capital din România a fost inclusă, începând cu 21 septembrie 2020, în tabloul indicilor Piețelor Emergente, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell, la 25 de ani de la înființarea Bursei de Valori București (BVB), în 1995.
„Ar trebui să vedem acum mai multe listări, ar trebui să vedem o revigorare a acestei piețe financiare. Desigur, de creșterea numărului de listări depinde reluarea activității economice în forță, iar aici un element important este cumva programe speciale care să sprijine companiile în a accesa finanțarea prin banking, dar mai ales prin piața de capital. Pentru că trebuie, mă gândesc ca piața de capital, bursa, ASF-ul să meargă mult mai aproape de companii și să îi tenteze pentru a se finanța prin piața de capital. Știți foarte bine că și ratele mari ale dobânzilor sunt o piedică în procesul de finanțare, dar oferte mai generoase, tentații și educație financiară profundă ar fi soluțiile momentului”, a declarat Anca Dragu, în cadrul evenimentului organizat de Gândul.
Prședinta Senatului a menționat și câteva statistici de suport: Pentru 95% dintre tineri, sursa educației financiare este familia – iar noi nu avem o tradiție pentru educația financiară în România, 75% dintre români confundă educația financiară cu un comportament moderat. „E bun și un comportament moderat, dar noi trebuie să înțelegem prin educația financiară care sunt riscurile atunci când decidem să ne împrumutăm, fie pe piața bancară, fie pe piața de capital”,a explicat Anca Dragu, la evenimentul organizat de Gândul.
Președinta Senatului a trecut în revistă și beneficiile listării companiilor de stat, în contextul în care deputații urmează să dezbată proiectul de act normativ care abrogă legea ce interzice vânzarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile de stat, după ce Senatul a l-a adoptat în 22 martie, în forma transmisă de Guvern.
„Listarea companiilor de stat ar avea multiple beneficii. Ar fi și un debușeu pentru presiunile inflaționiste, care apar într-un mediu de politici de venituri fiscale laxe, cum trăim în ziua de astăzi”, a comentat Anca Dragu.
De asemenea, ar putea fi o ofertă pentru investiții pentru fondurile de pensii, astfel încât banii românilor care sunt depozitați în fondurile de pensii, să ajungă în capitalul acestor companii românești, consideră președinta Senatului. „Prin listarea companiilor se crește gradul de transparență în operațiunile pe care le fac, și acesta este un alt foarte mare beneficiu la care ne uităm. Știm că lipsa de transparență duce la apariția unor efecte, comportamente nedorite în economie. Frustrarea ar fi cel mai mic, dar corupția este asociată cu lipsa de transparență. Deci da, listarea companiilor de stat ar fi o soluție care ar rezolva mai multe probleme”, consideră Anca Dragu.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, inițiat de Guvern la începutul lunii februarie a fost adoptat de Senatul României, prima cameră sesizată, cu 76 de voturi „pentru” și 51 de voturi „împotrivă”. Măsura a fost instituită în august 2020, printr-o lege inițiată și votată de majoritatea PSD din Legislativul precendent.
Conferința „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor” este organizată de Gândul alături de partenerii instituționalu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF).
Conferința Gândul Financiar aduce în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021 pe data de 25 mai, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.